Acasă Economie CJ Ilfov: Dezbatere publică privind Planul de Acțiune pentru o Dezvoltare Durabilă...

CJ Ilfov: Dezbatere publică privind Planul de Acțiune pentru o Dezvoltare Durabilă și Incluzivă din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov inițiază dezbaterea publică a planurilor de acțiune elaborate la nivelul UAT-urilor din județ ca parte a implementării Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov (SDJ), un plan cuprinzător, elaborat pentru perioada 2020-2030, cu sprijinul Băncii Mondiale și aprobat prin HCJ nr. 83/2020.

Dezbaterea publică a planurilor de acțiune elaborate la nivelul UAT-urilor din județul Ilfov are loc în cadrul a patru întâlniri zonale, astfel:

08.10.2024 – Primăria Ciolpani

Participanți: reprezentanți ai primăriilor din județ, parteneri din societatea civilă, mediu economic și cetățeni din localitățile: Ciolpani, Periș, Balotești, Mogoșoaia, Gruiu, Nuci, Snagov, Grădiștea, Moara Vlăsiei, Corbeanca, Chitila, Otopeni, Buftea

10.10.2024 – Primăria Jilava

Participanți – reprezentanți ai primăriilor din județ, parteneri din societatea civilă, mediu economic și cetățeni din localitățile: Jilava, Glina, Berceni, Dărăști, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra, Popești-Leordeni.

15.10.2024 – Primăria Brănești

Participanți – reprezentanți ai primăriilor din județ, parteneri din societatea civilă, mediu economic și cetățeni din localitățile: Brănești, Tunari, Ștefăneștii de Jos, Dascălu, Petrăchioaia, Afumați, Găneasa, Cernica, Dobroești, Pantelimon, Voluntari

17.10.2024-Primăria Clinceni

Participanți – reprezentanți ai primăriilor din județ, parteneri din societatea civilă, mediu economic și cetățeni din localitățile: Clinceni, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Dragomirești, Chiajna, Bragadiru, Măgurele.

Astăzi, 08.10.2024, în sala de consiliu a Primăriei Ciolpani, a avut loc prima dezbatere publică la care au participat primari, reprezentanți ai primăriilor și cetățeni ai localităților Ciolpani, Periș, Balotești, Mogoșoaia, Gruiu, Nuci, Snagov, Grădiștea, Moara Vlăsiei, Corbeanca, Chitila, Otopeni, Buftea, dar și parteneri din societatea civilă și mediul economic.

În cadrul întâlnirii s-au dezbătut teme importante precum: construirea de scoli cu program afterschool, dezvoltarea infrastructurii, proiecte pentru construirea de piste de biciclete.

Toți reprezentanții primăriilor au primit un chestionar pe care îl vor completa cu informații referitoare la proiectele necesare în localitatea lor, obiectivele și prioritățile dezvoltării comunității și cerințele expuse de cetățeni.

După finalizarea celor 4 dezbateri, toate proiectele primăriilor vor fi incluse în strategia de dezvoltare a Județului Ilfov și vor fi analizate în vederea implementării.

Strategia a fost actualizată recent pentru a reflecta solicitările autorităților publice locale și pentru a include noi proiecte propuse de primării și Consiliul Județean.

Actualizarea Strategiei se va realiza printr-un proces colaborativ, în care toate primăriile din județ sunt implicate. Obiectivele vor fi adaptate pentru a reflecta realitățile locale și pentru a răspunde nevoilor fiecărei comunități. Mecanismul de guvernanță al Strategiei este bazat pe o abordare integrată, care implică participarea activă a autorităților publice, a partenerilor economici și sociali, și a societății civile.

Un rol central în implementarea acestei Strategii îl joacă Comitetul de Monitorizare, o structură partenerială fără personalitate juridică, care asigură o strânsă cooperare între Consiliul Județean Ilfov, UAT-urile din județ și partenerii socio-economici.

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov pentru perioada 2020-2030 urmărește o serie de obiective majore, printre care:

Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin acces la servicii publice de educație, sănătate și asistență socială;

Creșterea atractivității economice și susținerea investițiilor locale pentru crearea de locuri de muncă;

Îmbunătățirea infrastructurii și conectivității teritoriale;

Promovarea incluziunii sociale, a egalității de șanse și a diversității;

Protejarea mediului și valorificarea patrimoniului cultural;

Dezvoltarea digitalizării și a competențelor în acest domeniu.

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov este strâns corelată cu Programul Regional București Ilfov 2021-2027, care are ca priorități o regiune digitalizată, cu infrastructură modernizată și prietenoasă cu mediul, mobilitate ridicată și un mediu social inclusiv. Programul urmărește să promoveze o Europă mai competitivă, inteligentă, verde și rezilientă, bazată pe o dezvoltare durabilă și echitabilă, accesibilă tuturor cetățenilor.

Investițiile prioritare vor fi orientate către modernizarea infrastructurilor educaționale, de agrement și culturale, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților locale și la crearea unor orașe mai atractive pentru locuitori și vizitatori deopotrivă.

Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov (AM PR BI) a lansat un apel pentru verificarea strategiilor teritoriale integrate, proces care se va încheia pe 30 decembrie 2024. Strategiile teritoriale vor fi însoțite de un plan de acțiune detaliat, ce va include proiecte prioritare ce vor fi implementate în conformitate cu alocările financiare disponibile.

Consiliul Județean Ilfov rămâne angajat în direcția dezvoltării sustenabile și incluzive a județului, printr-o cooperare strânsă între toate părțile interesate, având ca scop final îmbunătățirea vieții locuitorilor și creșterea competitivității regionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here