Anunțăm o nouă apariție editorială dedicată patrimoniului UNESCO din România, care aduce frumusețea dinaintea publicului larg prin multă imagine – veche și recentă – povestită prin texte accesibile și prietenoase, cuvinte de specialitate explicate, fragmente de cronică și fragmente de interviu de la cei care au cunoscut pe viu și, pe alocuri, mai trăiesc patrimoniul imaterial.
Creația și tipărirea cărții au fost susținute de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură, Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Școala de la Piscu. Cartea apare sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Este vorba despre o amplă publicație, o colaborare frumoasă între mulți profesioniști și iubitori ai patrimoniului cultural din România și Republica Moldova, o carte care va apropia cititorul de înțelesurile și mesajele adânci ale patrimoniului material și imaterial din spațiul românesc.
Conceptul cărții aparține istoricului de artă Adriana Scripcariu, căreia i s-au alăturat în calitate de autor, respectiv co-autor ai unor capitole etnocoreologul Silvestru Petac, de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei (Cluj) și Ana Iuga, de la Muzeul Național al Țăranului Român.
Peste 500 de imagini actuale și de arhivă însoțesc textele. Lista fotografilor este lungă, începe cu Iosif Berman, Leopold Adler, Kurt Hielscher și continuă cu George Dumitriu, Marius Caraman, Gabriel Motica și alții.