Acasă Social Clima, o provocare europeană și globală

Clima, o provocare europeană și globală

DISTRIBUIȚI

Temperaturile din Europa au crescut cu peste de două ori media globală în ultimii 30 de ani – cea mai ridicată dintre toate continentele din lume. Pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldura excesivă, incendiile, inundațiile și alte efecte ale schimbărilor climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele, arată un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Raportul Starea climei în Europa, realizat împreună cu Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, s-a concentrat pe anul 2021. Acesta oferă informații despre creșterea temperaturilor, valurile de căldură terestre și marine, vremea extremă, schimbarea tiparelor de precipitații și retragerea gheții și zăpezii.

Temperaturile din Europa s-au încălzit semnificativ în perioada 1991-2021, cu o rată medie de aproximativ +0,5 °C pe deceniu. Ca urmare, ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții din 1997 până în 2021. Calota de gheață Groenlanda se topește și contribuie la accelerarea creșterii nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a suferit un eveniment de topire și prima precipitație înregistrată în cel mai înalt punct al său, stația Summit.

În 2021, evenimentele meteorologice și climatice cu impact puternic au dus la sute de decese, au afectat direct peste jumătate de milion de oameni și au cauzat daune economice de peste 50 de miliarde de dolari. Aproximativ 84% dintre evenimente au fost inundații sau furtuni.

Dar nu toate sunt vești proaste. Un număr de țări din Europa au avut succes în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În special, în Uniunea Europeană (UE), emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 31% între 1990 și 2020, cu un obiectiv net de reducere de 55% pentru 2030.

Europa este, de asemenea, una dintre cele mai avansate regiuni în cooperarea transfrontalieră în adaptarea la schimbările climatice, în special în bazinele hidrografice transnaționale. Este unul dintre liderii mondiali în furnizarea de sisteme eficiente de avertizare timpurie, cu aproximativ 75% dintre oameni protejați. Planurile de acțiune împotriva căldurii și sănătății au salvat multe vieți de la căldură extremă.

Provocările sunt deosebite

„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme. În acest an, la fel ca în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură extinse și de secetă, care alimentează incendiile de vegetație. În 2021, inundații excepționale au provocat morți și devastare”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.

„În ceea ce privește atenuarea, ritmul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar ambiția ar trebui crescută în continuare. Europa poate juca un rol cheie în realizarea unei societăți neutre în carbon până la jumătatea secolului pentru a îndeplini Acordul de la Paris”, a spus prof. Taalas.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, implementat de ECMWF în numele Comisiei Europene, oferă date și instrumente de ultimă generație de monitorizare a climei pentru a sprijini atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și inițiative precum Pactul Verde European.

„Societatea europeană este vulnerabilă la variabilitatea și schimbările climatice, dar Europa este, de asemenea, în fruntea efortului internațional de atenuare a schimbărilor climatice și de a dezvolta soluții inovatoare pentru a se adapta la noul climat cu care vor trebui să trăiască europenii”, a spus dr. Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul Centrului European de Prognoze meteo pe termen mediu (ECMWF).

„Pe măsură ce riscurile și impactul schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în viața de zi cu zi, nevoia și apetitul pentru inteligența climatică cresc și pe bună dreptate. Prin acest raport, ne propunem să reducem decalajul dintre date și analiză pentru a oferi informații bazate pe știință, dar accesibile, care sunt „gata de decizie”, în toate sectoarele, în diferite profesii”, a spus el.

Raportul State of the Climate in Europe se bazează pe C3S European State of the Climate publicat în aprilie și pe informațiile furnizate de Rețeaua Regională de Centre Climatice OMM RA VI. Este unul dintr-o serie de rapoarte regionale compilate de OMM pentru a oferi factorilor de decizie politică informații științifice localizate. Acesta a fost prezentat în cadrul unei conferințe regionale a directorilor serviciilor naționale europene de meteorologie și hidrologice.

Raportul și o hartă explicativă includ contribuții din partea serviciilor meteorologice și hidrologice naționale, experți în climă, organisme regionale și agenții partenere ONU. A fost emis înaintea negocierilor anuale ale ONU privind schimbările climatice, COP27, la Sharm-El Sheikh.

Scenarii viitoare

Se estimează că dezastrele meteorologice, climatice și legate de apă vor crește în viitor, potrivit Raportului de evaluare al șaselea grup interguvernamental pentru schimbări climatice (Grupul de lucru I, IPCC AR6 WGI). Acesta a evaluat că există o „încredere ridicată” că:

Indiferent de nivelurile viitoare de încălzire globală, temperaturile vor crește în toate zonele europene într-un ritm care va depăși variațiile medii globale ale temperaturii, similar observațiilor anterioare.

Frecvența și intensitatea extremelor calde, inclusiv valurile de căldură marine, au crescut în ultimele decenii și se estimează că vor continua să crească, indiferent de scenariul emisiilor de gaze cu efect de seră. Se estimează că pragurile critice relevante pentru ecosisteme și oameni vor fi depășite pentru încălzirea globală de 2 °C și mai mare.

Observațiile au un model sezonier și regional în concordanță cu creșterea prognozată a precipitațiilor în timpul iernii în Europa de Nord. O scădere a precipitațiilor este proiectată în timpul verii în Marea Mediterană, extinzându-se în regiunile nordice. Se preconizează că precipitațiile extreme și inundațiile pluviale vor crește la niveluri de încălzire globală care depășesc 1,5°C în toate regiunile, cu excepția Mediteranei.

Impactul asupra climei

Sănătate: Sănătatea cetățenilor europeni este afectată de schimbările climatice într-o multitudine de moduri, inclusiv decesele și bolile cauzate de evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente (valuri de căldură), creșterea zoonozelor și a bolilor transmise de alimente, apă și vectori și probleme de sănătate mintală.

Cele mai mortale evenimente climatice extreme din Europa sunt valurile de căldură, în special în vestul și sudul Europei. Combinația dintre schimbările climatice, urbanizarea și îmbătrânirea populației în regiune creează și va agrava și mai mult vulnerabilitatea la căldură.

Modificările induse de schimbările climatice în producția și distribuția de polen și spori pot duce la creșterea tulburărilor alergice. Peste 24% dintre adulții care trăiesc în regiunea europeană suferă de diverse alergii, inclusiv astm bronșic sever, în timp ce proporția copiilor din regiune este de 30-40% și este în creștere. Schimbările climatice afectează, de asemenea, distribuția bolilor transmise de vectori. Exemplele includ căpușele (Ixodes ricinus), care pot răspândi boala Lyme și encefalita transmisă de căpușe.

Potrivit Biroului Regional al OMS pentru Europa, aproximativ jumătate de milion de decese premature în regiunea europeană a OMS au fost cauzate de poluarea aerului ambiental cu particule fine antropice în 2019, dintre care o parte importantă a fost direct legată de arderea combustibililor fosili. Se estimează că aproximativ 138 000 de decese premature ar putea fi evitate pe an prin reducerea emisiilor de carbon, ceea ce ar putea duce la economii de 244-564 miliarde USD.

Copiii sunt mai vulnerabili la impactul schimbărilor climatice decât adulții, atât fizic, cât și psihologic. Potrivit indicelui UNICEF de riscuri climatice pentru copii (CCRI), aproape 125 de milioane de copii din Europa trăiesc în țări cu țări cu risc „mediu până la înalt” (a treia dintre cele cinci niveluri de clasificare utilizate la nivel global).

Ecosisteme : Cele mai multe daune cauzate de incendiile de vegetație se datorează evenimentelor extreme pentru care nici ecosistemele, nici comunitățile nu sunt adaptate. Schimbările climatice, comportamentele umane și alți factori de bază creează condițiile pentru incendii mai frecvente, intense și devastatoare în Europa, cu consecințe socioeconomice și ecologice semnificative.

Transport: Infrastructura și operațiunile de transport sunt în pericol atât din cauza schimbărilor climatice incrementale, cât și a evenimentelor extreme (de exemplu, valuri de căldură, ploi puternice, vânturi puternice și niveluri și valuri extreme ale mării). O mare parte din infrastructura de transport a fost construită pe baza valorilor istorice pentru diferite praguri de fenomene meteorologice și, prin urmare, nu sunt rezistente la extremele actuale.

Politica climatică

Contribuțiile determinate la nivel național (NDC) se află în centrul Acordului de la Paris și al atingerii acestor obiective pe termen lung. NDC-urile indică eforturile fiecărei țări de a reduce emisiile naționale și de a se adapta la impactul schimbărilor climatice. În martie 2022, 51 de țări europene și UE au depus un NDC.

Atenuarea schimbărilor climatice a fost un obiectiv principal pentru multe părți europene, așa cum se reflectă în NDC-urile lor, evidențiind următoarele domenii prioritare: furnizarea de energie; agricultură; deşeuri; și utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură ca priorități principale pentru atenuare.

În 2021, Uniunea Europeană (UE) în legea sa privind clima a făcut ca neutralitatea climatică, obiectivul de zero emisii nete până în 2050, să fie obligatoriu din punct de vedere juridic în UE. Acesta a stabilit un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here