Colegiul Medicilor din România consideră că o nouă lege a malpraxisului este de o importanță crucială pentru viitorul actului medical în România. Existența unei dezbateri constructive și independente de contextul politic, a acestui proiect, ar reflecta hotărârea autorităților implicate de a soluționa o problemă cu impact social considerabil. Orice altă atitudine față de acest demers reprezintă atât o lipsă reală de implicare în procesul de elaborare a unei noi legi, cât și un dezinteres major față de medici și pacienți, deci față de populație, în ansamblu, oricare dintre noi putând fi, la un moment dat, pacient sau apropiat al unui pacient afectat de lipsa unui mecanism rapid și eficient de despăgubiri. Invitația noastră la dialog s-a adresat întotdeauna tuturor celor implicați în acest proces.
Reacţia vine după ce ministrul Rafila a declarat vineri că proiectul pentru noua lege a malpraxisului, propus de Colegiul Medicilor, ar face dificilă practicarea profesiei.
Colegiul transmite că este nevoie cât mai curând de o nouă lege a malpraxisului, pentru că actualul act normativ ar fi profund ineficient, fapt resimţit deopotrivă de medici şi pacienţi.
Disputa vine în contextul unei decizii definitive a instanţei ca Spitalul ”Marius Nasta” din Capitală să plătească despăgubiri de 150 de mii de euro unui pacient căruia un chirurg de acolo i-a scos un plămân, deşi nu ar fi trebuit.
[…] Colegiul Medicilor din România consideră că o nouă lege a malpraxisului este de o importanță crucială pentru viitorul actului medical în România. Existența unei dezbateri constructive și independente de contextul politic, a acestui proiect, ar reflecta hotărârea autorităților implicate de a soluționa o problemă cu impact social considerabil. Orice altă atitudine față de acest demers […] Citeste mai mult […]