Acasă Cultura Colțul de Cultură

Colțul de Cultură

DISTRIBUIȚI

Obiceiuri_de_iarna_capra_prezentate_de_militarii_de_la_Regimentul_30_Garda_foto_Valentin_Ciobarca_sized_ȘTIM CE SĂRBĂTORIM? 

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic. Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea, scrie Wikipedia. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou, în timp ce la multe popoare antice din emisfera nordică, anul începea la 1 martie.

În liturghia romano-catolică, 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun. Astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În același timp, în a opta zi de la naștere sunt amintite în Evanghelie (Luca2,21) tăierea împrejur și botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus, la fel și în bisericile evanghelice. În Biserica Ortodoxă, la 1 ianuarie este și ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei. În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ ”trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) – cu petarde și artificii. Rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de noroc și sănătate și se urează ”La mulți ani!”.

Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României..

Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.

Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.

În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până când o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion). În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I. L. Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu Capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper. Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de cei tineri. Și, desigur, pe 31 decembrie se colindă cu Plugușorul iar pe 1 ianuarie cu Sorcova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here