Acasă Social Comandament de iarnă la Ministerul Energiei

Comandament de iarnă la Ministerul Energiei

DISTRIBUIȚI
foto: facebook

Ministerul Energiei a convocat primul comandament de iarnă din acest an, pentru a evalua pregătirea sistemului energetic național pentru sezonul rece, cu accent pe resursele de gaze naturale și cărbune.

S-au analizat privind depozitele de gaze ale României (peste  94% pragul de înmagazinare).

În ceea ce privește stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, acestea depășesc 550.000 tone, din care 370.000 tone în centrale, iar diferența în cariere. Și stocurile de la Electrocentrale Craiova, respectiv de la Paroșeni, sunt mai mari decât anul trecut.

Gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul din această iarnă. Din cauza secetei, a existat o prudență în a folosi energia hidro pentru a acoperi necesarul din această perioadă, tocmai pentru a păstra un grad optim de umplere pentru iarnă.

De asemenea, au fost prezentate diverse scenarii energetice pentru iarna 2024-2025, având în vedere contextul geopolitic actual și evoluția piețelor internaționale de energie.

Având în vedere provocările sezonului rece și situația din regiune, Guvernul a prelungit până la 1 aprilie 2025 schema de plafonare a prețurilor, astfel încât consumatorii să fie protejați de eventualele fluctuații majore de prețuri și facturile consumatorilor finali să rămână la actualele niveluri.

În 2024 au fost puse în funcțiune centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW, iar până la final de an ar urma să mai fie puse în funcțiune la nivel național aproape 1400 MWiar capacitatea de stocare să fie depășească 100 de MW.

Principalele concluzii ale comandamentului:

  • România dispune de o capacitate de producție de aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale pe zi și de stocare de circa 28 milioane mc de gaze.
  • Prin intermediul interconectorilor cu statele vecine, precum și prin importurile de gaze naturale lichefiate (GNL), România are asigurate multiple rute de aprovizionare cu energie.
  • România își reafirmă angajamentul de a susține statele din regiune, în special Republica Moldova, în asigurarea securității energetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here