Acasă Economie Comandament energetic de iarnă: ministrul Energiei nu întrevede probleme în ceea ce...

Comandament energetic de iarnă: ministrul Energiei nu întrevede probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului

DISTRIBUIȚI

Ministrul Energiei Sebastian Burduja, a convocat Comandamentul Energetic de iarnă, motivând că  în zilele următoare vor fi temperaturi mai scăzute şi că  vrea să facă o monitorizare a situaţiei producţiei de energie electrică și gaze naturale, pentru a vedea în ce măsură este acoperit consumul din producţia internă sau dacă se va apela la importuri, care este situaţia interconexiunilor şi cum poate fi ajutată Republica Moldova.

Acesta a precizat că după o perioadă de reparaţii, Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului funcționează, în prezent având un stoc de aproape 70.000 tone de cărbune, care asigură funcţionarea, dacă se impune, timp de o lună şi jumătate fără întrerupere. Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu cinci grupuri şi jumătate, respectiv două la Turceni, trei la Rovinari şi jumătate la Işalniţa.

”Am constatat şi creşterea stocului de cărbune la Complexul Energetic Oltenia şi vreau să-i felicit pe colegii de acolo pentru că au depăşit jumătate de milion de tone. Este un stoc dincolo de ceea ce se produce zilnic în Complexul Energetic Oltenia, deci permite fără probleme acoperirea unor episoade de ger sau a unor episoade în care consumul creşte foarte mult şi trebuie să ne bazăm pe patru sau pe cinci, cinci grupuri şi jumătate la Complexul Energetic Oltenia”.

În ceea ce priveşte Hidroelectrica, există un debit mai mare pe Dunăre, de peste 6.000 mc/secundă, şi s-au făcut toate eforturile pentru a putea funcţiona la Porţile de Fier cu cinci grupuri, dintre care doar unul cu o reducere de putere. Totodată, în februarie se va termina o reparaţie majoră la Grupul 1, care este în reparaţii de 2 ani.

Pe zona de producţie de energie electrică pe bază de gaze nu sunt probleme, aceasta fiind în continuare principala sursă de producţie de energie electrică în perioada sezonului rece, cu excepţia zilelor în care bate vântul şi centralele eoliene sunt prima sursă. În depozite, în stocurile de gaze sunt peste 1,8 miliarde normal metri cubi, ceea ce asigură necesarul României pentru perioada sezonului rece.

Au fost aplicate măsurile stabilite pentru creșterea producției interne, inclusiv pe bază de cărbune și, prin urmare, ministrul Energiei nu întrevede probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.

Ministrul Energiei a mai subliniat că necesarul intern de gaze naturale nu este afectat de exporturile zilnice către Republica Moldova, care se fac în termeni comerciali, adică, autoritățile de la Chișinău plătesc atât cât face, a afirmat Sebastian Burduja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here