Acasă Economie Comisia aprobă ajutorul de stat pentru restructurarea TAROM

Comisia aprobă ajutorul de stat pentru restructurarea TAROM

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM.

Măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței.

În mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM, care stabilește un pachet de măsuri de raționalizare a operațiunilor TAROM, de reînnoire a flotei și de reducere a costurilor.

În iulie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru evaluarea măsurilor adoptate de România în favoarea TAROM. În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei) corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente și o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

Comisia a evaluat măsurile și a constatat că ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetățenii și întreprinderile din România, permițând TAROM să își restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare.

Măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultățile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite și prin reducerea costurilor.

Măsurile sunt proporționale, deoarece TAROM aduce o contribuție proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane euro (381,12 milioane lei) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave și dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condițiile pieței.

Ajutorul este însoțit de garanții pentru a limita denaturarea concurenței pe piața unică. Printre acestea se numără reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum și a numărului de aeronave și menținerea unei astfel de capacități reduse, limitând astfel prezența sa pe piață pe întreaga durată a perioadei de restructurare (și anume până la 31 decembrie 2026).

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsurile aplicate de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine, în condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

Versiunea neconfidențială a deciziei (cu numărul de caz SA.59344) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate. Buletinul informativ electronic Competition Weekly e-News conține lista deciziilor referitoare la ajutoare de stat publicate recent pe internet și în Jurnalul Oficial.

 

 

1 COMENTARIU

  1. […] Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM. Măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței. În mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM, care […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here