Comisia Europeană a amendat Alchem International Pvt. Ltd. și filiala sa Alchem International (H.K.) Limited (împreună, „Alchem”) cu 489.000 de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE, potrivit unui comunicat.
Comisia a constatat că, timp de mai bine de 12 ani, Alchem a participat la un cartel privind un ingredient farmaceutic important.
Alchem este producător al ingredientului farmaceutic N-butilbromidă de scopolamină/hioscină („SNBB”), o materie primă importantă pentru producerea medicamentului antispastic abdominal Buscopan și a versiunilor sale generice.
În octombrie 2023, Comisia a adoptat o decizie de soluționare și a impus amenzi în valoare totală de 13,4 milioane de euro față de șase companii pentru participarea lor la același cartel. Alchem a decis să nu soluționeze acest caz de cartel cu comisia, spre deosebire de ceilalți participanți. Ca urmare, și în conformitate cu practica sa obișnuită, ancheta împotriva Alchem a continuat în conformitate cu procedura standard a cartelului. Comisia a trimis o declarație de obiecții către Alchem în iunie 2024.
Ancheta Comisiei a relevat că Alchem a coordonat și a acceptat să stabilească prețul minim de vânzare al SNBB către clienți (adică, distribuitori și producători de medicamente generice) și să aloce cote. În plus, Alchem a făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial.
De asemenea, ancheta a relevat faptul că Alchem a participat la o încălcare unică și continuă în zona economică europeană („SEE”), cuprinsă între 1 noiembrie 2005 – 12 februarie 2018.
Acesta este primul cartel pe care Comisia l-a sancționat în sectorul farmaceutic și în raport cu un ingredient farmaceutic activ.
Comisia a cooperat și a coordonat anumite activități de investigare cu autoritățile elvețiene și australiene de concurență.
În stabilirea amenzii, Comisia a luat în considerare diverse elemente, inclusiv valoarea vânzărilor SNBB referitoare la încălcare, natura încălcării și caracteristicile sale polivalente, domeniul său geografic și durata acesteia.
Reglementările europene interzic acordurile și alte practici de afaceri restrictive care pot afecta comerțul și împiedică sau restricționează concurența pe piața unică.
Ancheta Comisiei a fost declanșată de o cerere în cadrul notificării de clemență a Comisiei din 2006, prezentată de C2 Pharma în aprilie 2019. Aceasta a fost urmată, după inspecțiile din septembrie 2019, de aplicații succesive pentru reducerea amenzilor de către Transo-Pharm și Linnea.