Comisia parlamentară SRI a derulat, marți, 7 februarie 2023, o activitate de control la sediul direcției generale de analiză din cadrul SRI, anunță Comisia într-un comunicat de presă.
Parlamentarii și membrii echipei de conducere a direcției au discutat despre organizarea și activitatea unității, care reprezintă poarta unică de ieșire a informărilor SRI destinate beneficiarilor legali din plan central și asigură coordonarea întregii activități de analiză desfășurate de SRI. În aria sa de responsabilitate intră valorificarea cunoașterii SRI cu privire la riscuri, amenințări, vulnerabilități la adresa securității naționale, dar și oportunități de promovare a intereselor de securitate ale României, către beneficiari legali și în formate parteneriale interne și externe. De asemenea, are atribuții în planificarea strategică a activității informativ-operative, de o manieră care să reflecte mutațiile tot mai imprevizibile ale mediului de securitate.
Reprezentanții SRI au precizat că, în anul 2022, au fost remise beneficiarilor legali din plan central un număr semnificativ de materiale de informare care au abordat aspecte relevante referitoare la evoluții în planul securității naționale aferente domeniilor din competență, în conformitate cu necesitățile de cunoaștere ale acestora. Având în vedere actualul context generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, printre principalele teme care au făcut obiectul informării factorilor de decizie din plan central au figurat evoluții asociate acestuia și implicații la nivel național, securitatea energetică și fenomenul de propagandă și dezinformare.
Au fost relevate, totodată, eforturile SRI pentru modernizarea manierei de punere la dispoziția beneficiarilor legali a informărilor serviciului, printr-un sistem informatic dedicat, securizat, care asigură transmiterea informațiilor clasificate într-un mod facil, rapid și sigur.
Potrivit sursei citate, parlamentarii din Comisie au fost interesați să aprofundeze aspecte referitoare la relaționarea cu beneficiarii legali și la eficiența actului de informare a acestora, precum și la măsura în care schimbări legislative recente (introducerea în categoria beneficiarilor legali ai informărilor SRI a primarilor de sector ai municipiului București și ai municipiilor reședință de județ) au generat deja efecte. De asemenea, senatorul Cristian Chirteş, președintele Comisiei, a subliniat importanța continuării eforturilor pentru a impulsiona dialogul și feedback-ul instituțional la informările realizate de serviciu, pentru fundamentarea actului de decizie în stat. Reprezentanții SRI au clarificat faptul că serviciul revine în informare în situațiile în care problemele semnalate persistă. În plus, beneficiarilor legali le sunt aduse la cunoștință, la numirea în funcție, principalele aspecte cu incidență în planul securității naționale din aria lor de responsabilitate.
În context, a fost adusă în discuție și necesitatea actualizării cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să ofere direcție, claritate și predictibilitate pentru activitatea SRI, mai ales în actualul context de securitate.
De asemenea, unitatea de analiză a SRI a relevat faptul că una dintre preocupările consonante cu direcția strategică a SRI de a se menține o organizație modernă și performantă este dezvoltarea analizei predictive, astfel încât să poată fi identificate timpuriu deopotrivă noi riscuri și amenințări la adresa securității naționale, dar și oportunități de promovare a intereselor de securitate ale României.
În finalul discuțiilor, președintele Comisiei a apreciat activitatea foarte bună desfășurată de SRI pentru informarea oportună a factorilor de decizie în stat cu privire la evoluții relevante pentru securitatea națională a României și a subliniat progresele înregistrate în activitatea unității centrale de analiză de la ultima activitate de control derulată de Comisie. Totodată, având în vedere complexitatea activităților din portofoliu, a exprimat interesul pentru continuarea și aprofundarea discuțiilor, în a doua jumătate a anului.