Acasă Politic Compensații de la stat pentru particularii care lucrează în sărbătorile legale

Compensații de la stat pentru particularii care lucrează în sărbătorile legale

DISTRIBUIȚI

Deputații PNL Claudiu Răcuci, Ion Ștefan, Bogdan Huțucă, împreună cu senatorul PNL Carmen Hărău au depus o propunere legislativă pentru completarea a Codului fiscal prin care agenților economici să li se deducă toate cheltuielile salariale, inclusiv contribuții și impozite, generate de declararea unor zile ca sărbătoare legală:

”Este normal ca statul să ia decizii privind instituirea unor sărbători legale, libere pentru angajați, iar angajatorul să plătească acele zile. Însă, la fel de normal este ca statul să acopere aceste cheltuieli. În economie, acest lucru nu se susține. Așa se întâmplă și în alte state din Europa, ca de pildă în Italia, unde statul suportă costurile salariale, contribuțiile și impozitul pentru ziua de sărbătoare legală, stabilită prin lege. În România, numărul total al zilelor nelucrătoare, sărbători legale, însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalent al timpului de lucru. Ceea ce propun parlamentarii PNL prin această lege este ca toate cheltuielile salariale determinate de instituire a unei sărbători legale să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu aibă nimic de suferit. Mecanismul va fi simplu. Atunci când angajatorul depune declarația cu obligațiile de plată, i se scad cheltuielile pentru ziua liberă, de sărbătoare legală, iar contribuțiile sunt suportate de la bugetul de stat”.

Inițiatorii consideră că aceasta va fi o lege care va crește încrederea agenților economici în statul român, iar pe cei care vor conduce statul îi va responsabiliza mult mai tare.

 Vinera Mare, încă o zi liberă pentru bugetari

Românii vor avea încă o zi liberă de la stat, în urma unei proopuneri a UDMR. Esrte vorba de Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos.

Anul acesta, bugetarii au de ce să fie supărați pentru că pe hârtie au 14 zile libere legale, dar practic acestea sunt 11 întrucât unele cad în weekend.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here