Acasă Economie Concret, cum scădem facturile românilor la gaze

Concret, cum scădem facturile românilor la gaze

DISTRIBUIȚI

Dezinfoarmarea lansată și intens promovată de o parte din mass-media, privind indentificarea cauzei creșterii prețului la gaze în această iarnă la populație, ca fiind nerespectarea legii plafonării / compensării de către furnizori, a fost demontată după ce ANRE a arătat că a existat un singur furnizor de gaze care nu a respectat aplicarea plafonării. Conform unor informații, acest furnizor nu a aplicat plafonarea/compensarea urmare a faptului că nu existau Norme de aplicare a Legii, adică nu a făcut ceva ilegal și pe deasupra a și anunțat autoritățile, care tacit au aprobat, că după apariția normelor va exista un termen de modificare a softurilor pentru aplicarea legii, cu specificarea faptului că ulterior apariției Normelor de aplicare a legii va regulariza facturile emise începând cu data de 1 noiembrie 2021. Fake-news ul a avut ca scop ascunderea faptului că legea realizată defectuos a dus la creșteri mari la prețul gazelor naturale la consumatori.

În aceste condiții, Asociația pentru Energie Inteligentă apreciază că discuțiile sunt doar o modalitate de a trage de timp și de evitare a rezolvării adevăratei probleme reducerea facturilor mari la gaze primite de romani datorită unor legi defectuoase.

În situația în care se dorește cu adevărat reducerea facturii la gazele naturale în această iarnă la populație, abordarea ar trebui să fie una foarte pragmatică, ușor de pus în aplicare și cu implementare imediată.

Astfel, plecând de la observația că măsurile applicate pentru energia electrică sunt satisfăcătoare în opinia opiniei publice, prounem o abordare simplistă de preluare a principiilor care au stat la baza plafonării / compensării energiei electrice să fie preluate și pentru gaze: valoarea la care s-a plafonat prețul la energie a fost egală cu prețul mediu al energiei electrice furnizată consumatorilor în luna septembrie 2021. Astfel, plecând de la prețul de achiziție mediu al gazelor în luna septembrie 2021 publicat pe pagina ANRE (https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/rapoarte/rapoarte-piata-gaze-naturale/rapoarte-lunare-de-monitorizare-pentru-piata-interna-de-gaze-naturale-2021), la care dacă adaugăm tarifele de transport, distribuție și marjele comerciale, obținem prețul la care se poate plafona gazul natural de 200 lei/MWh, cu TVA inclusă. Plafonul lunar până la care se acordă compensarea în factura de energie electrică este de 2,4 ori mai mare decât consumul mediu lunar de energie. Aplicând această cifră la consumul mediu lunar de gaze ar rezulta că plafonul la gaze ar trebui stabilit la un nivel de 400 mc/luna

Păstrarea textului acestei legi așa cum este, pentru a se evita pierderea timpului cu procesele legislative și schimbarea doar a celor două valori: prețul plafonat al gazelor la un nivel de 200 lei/MWh și plafonul până la care se acordă compensația la un  nicel de 400 mc/lună (cu coroborările de rigoare), ar aduce  întradevăr la o scădere a facturilor față de nivelul facturilor la gaze care vor veni în această iarnă cu tot cu prevederile actualei legi a plafonării.

Această abordare ar permite ca printr-o ordonanță de urgență să se aplice aceste prevederi din 15 ianuarie 2022, permițând populației să beneficieze de facturi reduse pentru a doua parte a iernii 2021/2022. Orice altă abordare necesită timp, analize și mai ales creșterea perioadei de timp în care românii vor fi nevoiți să achite prețuri foarte mari la gaze în această iarnă.

Ulterior rezolvării problemei facturilor de astăzi trebuie urgent să ne preocupăm de rezolvarea problemei facturilor de mâine (1 februarie consumatori non casnici si 1 aprilie consumatorii casnici) (a se vedea propunerile formulate de Asociatie).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here