În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu și a evaluării de performanță în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei națională de vaccinare, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituții.
Potrivit Raportului privind Programul Național de Vaccinare, cinci direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Potrivit documentului, o ”ameninţare” o reprezintă faptul că unii medici de familie refuză să vaccineze copiii, dar şi ”goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare”.
În raportul înaintat premierului Tudose, ministrul Sănătăţii enumeră următoarele cauze pentru izbucnirea epidemiei de rujeolă: scăderea continuă a acoperirii vaccinale în ultimii zece ani, declin accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzului vaccinării şi lipsei periodice a vaccinului. De asemenea, Ministerul Sănătăţii notează că ”prezenţa unor categorii de populaţie vulnerabile, fără acces la servicii medicale, neînscrise la medicul de familie, migratorie la nivel naţional şi internaţional” a avut ”o pondere importantă în răspândirea bolii”.
Ministrul a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de sănătate publică din Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.
Așadar, la Ilfov a fost schimbată conducerea DSP – dr. Dănuț Crăciun și dr. Crenguța Dumitru, chiar dacă în județ există medici în toate comunitățile și nu a fost înregistrat nici un deces din cauza rujeolei. În Ilfov, gradul de vaccinare era în iunie de 48,2 la sută, fiind nevaccinați aproximativ 1.000 de copii cu vârsta între nouă și 11 luni și aproximativ 5.000 de copii cu vârsta între unu și nouă ani. Așadar, cu mare risc au rămas cei care au contraindicații în acest sens, sunt plecați din țară sau refuză vaccinarea.