Acasă Anchete CONDUCEREA ISU BUCUREȘTI – ILFOV, SUSPENDATĂ

CONDUCEREA ISU BUCUREȘTI – ILFOV, SUSPENDATĂ

DISTRIBUIȚI

foto evz.ro

De obicei, instituția nu răspunde în termen la adrese

Conducerea ISU Bucureşti – Ilfov este suspendată, măsura fiind luată în urma declanşării unei anchete interne legată de tragedia de la clubul Colectiv. La inspectorat a fost primit un fax prin care se solicita prezenţa pompierilor în club, în timpul organizării unui eveniment tot în clubul respectiv.

Secretarul de Stat Raed Arafat i-a chemat la ordine, azi-noapte, pe șefii pompierilor din București, după cum anunță tolo.ro.

Înaintea producerii incendiului care a dus la moartea a 60 de tineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov primise un fax din partea firmei Emagic prin care angajații inspectoratului erau invitați să fie prezenți la un eveniment muzical organizat tot la ”Colectiv” și la care urmau să participe aproximativ 2.000 de persoane! ”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, scria în înștiințarea trimisă către ISU.

Acest fax schimbă radical situația în cazul ”Tragediei de la Colectiv”.

”Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate până tîrziu. Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri. Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni. ”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015. În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație. Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

Ieri, puțin după prînz, am contactat, pe mail, sms și telefonic, conducerile IGSU și ISU. Le-am transmis și o cerere oficială. Întrebarea: ați văzut faxul trimis de Emagic pe 23 septembrie 2015, ora 23:32? Ce ați făcut cu el? De 25 de zile, de când oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”.

Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive. De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU? Ieri după-amiază n-am primit nici un răspuns. Seara, în jurul orei 19, am mers la sediul ISU. Ferestrele erau luminate. ”Domnii comandanți nu vă pot primi pentru că sunt într-o acțiune cu IGSU”.

1. ”ISU nu a știut niciodată de clubul Colectiv”

Arafat, unul dintre cei mai iubiți oameni din România, este primul care anunță că ”pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”.

2. Remember PLUM!

Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineața

Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

Astăzi este o altă dimineață, de 25 noiembrie 2011.

Cînd vor veni la serviciu, procurorii de la Parchetul General, secția de Criminalistică, vor găsi în dosar faxul trimis de Emagic prin care IGSU era înștințat să vină pe 25 și 26 septembrie la Clubul Colectiv și la fabrica Pionierul. Acolo avea să aibă loc festivalul PLUM. Cu cinci săptămîni înaintea concertului trupei Goodbye to Gravity.

Se presupunea, că i-am crezut pe cuvînt, că aceste două nume proprii, ISU și Colectiv, nu au fost pe aceeași hîrtie pînă pe 30 octombrie.

Dar au fost.

Și faxul nu e singurul lucru nou.

3. Inspectorii tac, vorbesc avocații

În altă ramură a dosarului, cea militară, avocații celor doi pompieri arestați au început să vorbească în numele clienților lor, la contestația depusă în fața Curții Militare de Apel.

Asta pentru că George Matei și Antonia Radu au ales să nu declare nimic.

Acuzați de DNA că au făcut un control fictiv, cei doi au pledat, prin avocați, că ”nu este un caz izolat controlul la Platforma Pionierul, unde s-au controlat doar 2-3 chiriaşi”.

Și au venit cu exemple.

”Pe Platforma Amiro, de pe Şoseaua Berceni, au fost controlaţi aproximativ 7 chiriaşi din cei 20”, susține unul dintre avocați, arătînd că ”aceste controale se făceau ziua, unde îi găseai sau nu la sediul respectiv”.

”La controalele în mall-uri, care se făceau în cele 2-3 zile, conform planificării din graficul stabilit anual, se verificau 3-4 chiriaşi, neputând verifica mai mulţi chiriaşi. Ca să nu mai vorbim de cele 2-3 etaje ale acestor puncte comerciale”

Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu, în fața Curții Militar de Apel

4. Domnule judecător, aici e haosul!

Apărarea citează o mărturie a unuia dintre foștii șefi ai celor doi inspectori, colonelul Crăciun, ”care precizează un aspect foarte important: în baza ordinelor care funcţionează acest departament din cadrul lSU, nu există o listă cu chiriaşi, ci numai cu proprietarii care au fost controlaţi. Și nu există o listă cu societăţile care aveau aviz ISU”!

Judecătorul a făcut ochii mari.

Ca să minimizeze vina clienților, avocații dau vina pe un sistem de control dezordonat și efectuat fără centralizatoare riguroase. WTF?! Fără traducere!

5. ”Unde să se piardă că ei sunt acolo 24/7?!”

Între timp, în celălalt dosar, de la tribunalul civil, a apărut faxul. Care ridică întrebarea dacă ISU a fost ”în necunoaștere a ceea ce se întîmpla la Colectiv” sau, dimpotrivă, a știut totul!

Ce s-a întîmplat cu faxul și care i-a fost circuitul vom afla cînd vor răspunde IGSU și ISU.

”În mod normal, cînd IGSU recepționează o cerere care privește Bucureștiul, o trimite mai departe la ISU”, explică un pompier.

Putea să cadă hârtie undeva pe jos, să se piardă faxul?

Omul zîmbește: ”Dispeceratul de la IGSU, ca și cel de la ISU, este activ 24 de ore, 7 zile din 7. Este imposibil ca cineva să nu fie acolo, în orice moment”.

Sunăm din nou la IGSU. E o zi lungă. ”Încă nu știm”, ni se răspunde. ”Se cercetează”.

Revenim. ”Cercetăm. Deci pe 23 septembrie ziceți? Iar evenimentul a fost pe 25 și 26. Păi trebuiau să ne anunțe cu cel puțin 15 zile înainte. Cercetăm”.

Între timp, aproape de ora 22, vine un mail de la IGSU. Tresărim. Nu e răspunsul legat de fax, sînt documentele cerute acum o săptămînă, despre controlul cu sponsorizările de la Bacău. I-a convins premierul probabil.

Dar de ce ni-l trimit atât de tîrziu în noapte? Ce se întîmplă la IGSU, dincolo de luminile care ard?

Cineva de la firma Emagic își amintește noaptea faxului.

Dumneavoastră ați trimis un fax către IGSU prin care-i anunțați că veți organiza evenimentul de la Clubul Colectiv și de la etajul 1 al Fabricii Pionierul?

Da, am trimis. Avem proceduri interne pe care le urmăm la fiecare eveniment. Anunțăm autoritățile.

Care a fost răspunsul?

Nici unul.

Da de ce nu ați ceut o confirmare?

La fax? Niciodată nu cerem. E ca la tribunal. Dacă avem confirmarea, sîntem siguri că a ajuns. Iar legal, e absolut suficient.

Au venit pompierii?

Eu nu i-am văzut. Și, din cîte știu, nu au fost acolo. Am văzut jandarmi dacă îmi amintesc corect. Dar nu pompieri.

Așa se întîmplă de regulă?

Noi nu prea organizăm evenimente de muzică live în cluburi. Dar PLUM n-aveam unde să-l facem. Sincer, clubul Colectiv ajunsese probabil singurul din București unde puteai organiza un concert live.

Să înțelegem că era un club cunoscut Colectiv?

Păi dacă era singurul pentru muzică live din punctul de vedere al acusticii? Celelalte cluburi din București fie s-au desfințat, fie s-au transformat în discoteci.

Și la alte evenimente veneau pompierii?

La cele mari, da. Dacă nu mă înșel eu apăreau chemați de jandarmi, care făceau ședințele de pregătire de dinainte de concertele de pe stadion sau din piețe. Ca firmă mare, noi din acestea în aer liber organizam mai multe.

Ați scris în faxul către IGSU că estimați un număr de 2.000 de oameni pe seară pentru PLUM. Încăpeau atîția? Cîți au fost?

Tot etajul 1 de la Pionierul e mult mai mare decît Colectivul singur. Au fost două scene. Una pe etaj și alta la Colectiv. De venit au venit mult mai puțini decît ne așteptam. Doar cîteva sute pe seară. PLUM n-a fost un succes.

6. Răspunsul dinspre miezul nopții

Se face 23:41. Primim al doilea mail și un sms.

Ce noapte! S-a spart conducta cu documente.

S-au ținut de cuvânt.

E răspunsul așteptat:

”Bună seara,

În urma verificării informației transmisă instituției noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceți referire a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27.

Întrucât soluționarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecționat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28.

În urma informării imediate a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la existența acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov pentru identificarea documentului și a circuitului de soluționare a acestuia.

Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a fost imediat informat și care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat.

A venit dimineața.

S-a stins lumina de la etajele șefilor și s-a făcut, în sfârșit, ceva mai multă lumină pe străzile udate de ploaie.

Vreme de 25 de zile ni s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. Oricine s-a îndoit a fost numit conspiraționist. Și, vreme de 25 de zile, oameni din sistemul pentru Situații de Urgență au păstrat un secret apăsător: știau de Colectiv, știau și unde e clubul, știau că acolo se țin mari concerte, știau și nu s-au dus, știau nu doar cei doi inspectori, știau mai mulți, știau atît de bine!

E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?!

Ceva crapă definitiv, cu zgomotul de ghețar al încrederii topite.

Ne vom lămuri ce s-a întîmplat cu faxul care face legătura interzisă pînă azi dintre ISU și tragedia de la Colectiv.”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său. – foto – evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here