Acasă Social Consolidarea colaborării țărilor de origine și destinație în cadrul luptei antitrafic din...

Consolidarea colaborării țărilor de origine și destinație în cadrul luptei antitrafic din U.E obiectiv al  ANITP

DISTRIBUIȚI

  168697  – 28042023  – În perioada 25-26 aprilie 2023, la Bruxelles, Belgia a avut loc reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane, organizată de Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a fost reprezentată de d na comisar –șef de poliție Maria Cristina Stepanescu, director al instituției și de domnul comisar-șef de poliție Eliodor Tanislav, șeful Unității de Implementare Proiecte și Relații Internaționale.

Reuniunea a avut ca principal obiectiv facilitarea schimbului de informații privind rolul și atribuțiile raportorului național și prezentarea de către Statele Membre a principalelor activități desfășurate în domeniul prevenirii traficului de persoane, protecției și asistenței victimelor.

Un punct important pe agenda evenimentului l-a constituit propunerile Comisiei Europene de modificare a Directivei 36/2011 a Parlamentului European și a Consiliului  privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia.

Ca Raportor national, A.N.I.T.P, prin reprezentanții săi, a prezentat principale activități dedicate luptei împotriva traficului de persoane  realizate la nivelul instituției și au subliniat necesitatea schimbării registrului de abordare a problematicii către redirecţionarea atenţiei asupra celor care beneficiază de serviciile victimelor traficului de persoane, în vederea stopării „culturii impunităţii” cu care ne confruntăm în prezent.

Rapoartele privind evoluția traficului de persoane realizate la nivelul A.N.I.T.P au semnalat dimensiunea de gen în ceea ce privește evoluția traficului de persoane, iar acest lucru necesită schimbări de abordare a luptei împotriva fenomenului atît pe plan national cât și pe plan european.

 În forma actuală, Directiva prevede măsuri de prevenire pentru a descuraja cererea și recomandă statelor membre să ia în considerare incriminarea utilizării serviciilor de la persoanele traficate, decizia finală fiind lăsată la latitudinea statelor membre.

 Acest lucru a condus la un peisaj juridic divers în UE, în care angajatorii și utilizatorii se confruntă cu consecințe diferite atunci când angajează sau folosesc corpurile victimelor, forța de muncă și serviciile persoanelor traficate.

România este printre primele ţări de la nivel european în care au fost pronunţate hotărâri definitive pentru clienţii victimelor traficului de persoane, fiind un exemplu pentru punerea în aplicare a prevederilor Directivei nr. 36/2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia.

2 COMENTARII

  1. […]   168697  – 28042023  – În perioada 25-26 aprilie 2023, la Bruxelles, Belgia a avut loc reuniunea comună a Rețelei Europene a Raportorilor Naționali sau a Mecanismelor Echivalente și a Platformei Societății Civile privind traficul de persoane, organizată de Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here