Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V. informează cooperativele agricole din România că la data de 23 mai 2021 s-a împlinit termenul de 6 luni în care cooperativele agricole existente aveau obligaţia de a-şi actualiza actele constitutive în conformitate cu prevederile Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare și prevederile art. IV al Legii nr. 265/2020 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004.
Având în vedere că 48,9% din cooperativele înregistrate depun bilanț și 22,3% au cifra de afaceri mai mare ca 0, analizând activitatea cooperativelor agricole din România și rezultatele acestora, experți de renume european au venit cu o serie de recomandări care să ducă la eficientizarea activitații acestora și să poată pune serios umărul la echilibrarea balanței comerciale cu produse alimentare.
Cooperativele din România, pe lângă facilități fiscale și programe de sprijin, au nevoie și de verificări ale actelor constitutive, planului de afaceri și documentelor standard pentru funcționarea în regim optim.
Un prim pas în această direcție este actualizarea actelor constitutive și curățarea bazei de date, prin eliminarea cooperativelor care nu respectă obligațiile minime legale pentru o persoană juridică cu rol economico-social.
O.N.R.C anunță că instanţa de judecată va putea pronunţa dizolvarea cooperativei Agricole dacă aceasta nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 2 ani. Principalele modificări de avut în vedere la actualizarea actelor constitutive se pot citi accesând următorul site: https://www.uncsv.ro/comunicate/59-este-obligatorie-actualizarea-actelor-constitutive-ale-cooperativelor-agricole-din-romania-pana-la-20-aprilie-2021.html