Acasă Educatie Copiii români fumează ”pe rupte”

Copiii români fumează ”pe rupte”

DISTRIBUIȚI

Am susținut miercuri, 4 aprilie, în ședința de plen a Camerei Deputaților, ca urmare a acceptării titlului de Ambasador 2035 fără tutun, declarația politică cu tema ”Epidemia tutunului în rândul tinerilor din România”, declară deputatul PSD, Maricela Cobuz.

Epidemia tutunului reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat vreodată omenirea. Consumul de tutun ucide peste 7 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, 42.000 dintre acestea în România. Costul economic global al fumatului se ridică la aproape 2 trilioane de dolari și la 2% din PIB-ul mondial în 2016. Consumul de tutun subminează dezvoltarea durabilă, impunând o povară enormă asupra economiei globale, exacerbând sărăcia, contribuind la insecuritatea alimentară și dăunând mediului înconjurător.

În ciuda evoluției pozitive, începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%).

Rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România și impun adoptarea de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Expunerea minorilor la publicitate și acțiuni de promovare a produselor din tutun este foarte mare, în ciuda restricțiilor parțiale existente. Astfel, în România, în anul 2016, în peste 60% din locurile de vânzare a produselor din tutun s-au observat activităţi de publicitate sau promovare.

Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor și adolescenților la acțiuni de promovare și publicitate în spații pe care le frecventează uzual, apariția unor noi produse din tutun care exploatează  viduri de reglementare, dar și prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii, sunt modalități prin care este facilitată și încurajată ”testarea” primelor produse din tutun, urmând consumul curent, o dată cu instalarea dependenței de nicotină. Astfel, nu sunt asigurate drepturile copiilor și tinerilor prevăzute la art.17 (protecția față de orice mijloc de comunicare în masă care le poate fi dăunător), art.19 (protecția față de orice formă de vătămare), art.24 (dreptul la cea mai bună stare de sănătate), art.33 (protecția față de efectele oricărei forme de drog) și art.36 (protecția față de orice formă de exploatare) din Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului.

Există date certe care arată că expunerea copiilor și adolescenților la publicitatea și promovarea produselor din tutun este strâns legată de transformarea ulterioară a acestora în consumatori și dependenți de tutun.

Există un conflict ireconciliabil între producția și comercializarea produselor de tutun și dreptul la sănătate. Este nevoie de acțiuni urgente pentru a pune capăt flagelului tutunului și a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă.

Ca deputat și medic pediatru voi susține întotdeauna legislația împotriva fumatului, astfel încât în anul 2035, să fim printre statele care nu mai au acest flagel, spune parlamentarul social-democrat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here