Acasă Info Local COSTICĂ SILION, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE

COSTICĂ SILION, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE

DISTRIBUIȚI

SilionCostică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilind că acesta este vinovat de fapte de corupţie privind reîncadrarea în funcţie a unui subofiţer care fu­sese trecut în rezervă de la Poliţia Română din motive disciplinare, potrivit B1 TV. În acelaşi dosar au fost condamnaţi, tot la trei ani de închisoare cu suspendare, Ion Crînguş, fostul adjunct al lui Silion la Jandarmeria Română, Costică Neculai, Doru Chilibon, Iulian Lixandru, Mihai Traian şi Dan Ştefan Rusu. Mircea Niţoi şi Paul Pânişoară au primit pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri referitoare la concursul organizat în octombrie 2008, printre care şi rezultatul obţinut de Paul Pânişoară. Prin decizia dată în faza de apel a fost menţinută sentinţa de la prima instanţă a dosarului, pe care cei nouă au primit-o în 13 martie 2014.

Decizia luată la 11 februarie curent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

În februarie 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de mi­litari i-au trimis în judecată pe chestorul general de poliţie Costică Silion, fost inspector ge­neral al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), la acea dată director general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din Ministerul de Interne şi pe generalul maior (în rezervă) Ion Crânguş, fost inspector general adjunct al IGJR, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare.   Alături de aceştia sunt judecaţi colonelul (r) Costică Neculai, fost şef al Direcţiei de Management şi Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost şef al Serviciului de Recrutare, Încadrare şi Promovare Personal – DMRU, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii octombrie 2006, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul lui Dan-Ştefan Rusu, Paul Pânişoară a susţi­nut examenul de admitere în corpul subofiţerilor şi a fost reîncadrat în IGJR Baza de Administrare şi Deservire – UM 0260 Bucureşti.

În luna octombrie 2008, „prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat”, lui Paul Pânişoară i s-a întocmit, în fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea în corpul ofiţerilor, la care acesta nu avea dreptul să participe. Înscrisurile falsificate şi depuse la dosarul de candidat au fost întocmite de Ion Lixandru, Traian Mihai şi Mircea Niţoi.

În urma susţinerii acestui concurs, Paul Pânişoară a fost declarat admis în corpul ofiţeri­lor, în mod ilegal, ocupând astfel locul unei candidate, care s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 27.499 de lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite şi neîncasate, precum şi daune morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here