Acasă Economie Coșul lunar pentru un trai minim decent în octombrie 2018 – 6.762 lei pentru...

Coșul lunar pentru un trai minim decent în octombrie 2018 – 6.762 lei pentru o gospodărie formată din patru persoane

DISTRIBUIȚI

Marți, 15 octombrie, Camera Deputaților a adoptat un proiectul de lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale.

Conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert, Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, în baza căruia a fost fundamentat proiectul de lege, valoarea coșului lunar pentru un trai minim  decent  pentru luna octombrie 2018 era de 6.762 lei pentru o gospodărie formată din patru persoane, dintre care doi adulți și doi copii cu vârsta de până în 14 ani. Pe viitor, conform noii legi adoptate, valoarea coșului minim pentru un trai decent va fi actualizată anual de Institutul Național de Statistică, reprezentând principalul element de referință în stabilirea salariului minim.

Proiectul de lege a fost inițiat de trei parlamentari: Adrian Dohotaru, Adrian Solomon și Gabriela Crețu. Adoptarea sa este rezultatul unui efort susținut al Campaniei pentru Viață și Muncă Decentă (VMD), care a susținut constant că decuplarea politicilor salariale de coşul de consum pentru un trai decent face ca multe dintre familiile de salariaţi din România să trăiască sub limita de sărăcie.

Deşi România a înregistrat în ultimii ani o creștere susținută a salariului minim, valoarea acestuia a rămas  mică raportat la necesitățile unui trai decent. În prezent, salariul minim reprezintă doar 50% din valoarea coșului lunar pentru un trai minim decent (stabilit la 2.552 lei net lunar pentru o persoană singură). Mai mult decât atât, 85% din contractele de  muncă înregistrate în 2018 aveau valori  mai mici decât coșul minim de consum pentru un trai decent. Ne-corelarea politicilor salariale cu coșul minim pentru un trai decent condamnă angajații la un trai aflat la limita subzistenței, România  fiind, de altfel, țara cu cea mai mare pondere a celor ce muncesc, dar se află în risc de sărăcie din Uniunea Europeană.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here