Acasă Social Covid 19 valul 5: România ar putea avea peste 25.000 de pacienți...

Covid 19 valul 5: România ar putea avea peste 25.000 de pacienți internați

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19 și au prezentat trei scenarii de evoluție a valului Omicron.

Pistol a apreciat că până la jumătatea lunii ianuarie infectările cu Omicron ar urma să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

Totodată, Rafila a anunțat că a purtat discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative pentru tratarea COVID-19 care sunt folosite în prezent în Israel.

Ministrul Sănătății a mai anunțat înființarea unor structuri noi de coordonare medicală în subordinea ministerului pentru ca instituția condusă de Rafila să nu mai fie doar înștiințată cu privire la evoluția pandemiei, ci să poată acționa în timp real.

Pistol și Rafila au precizat că în cel mai sumbru scenariu România ar putea avea peste 25.000 de pacienți internați și că aceasta este varianta pentru care autoritățile se pregătesc pentru a nu mai fi luate prin surprindere.

Principalele declarații:

Alexandru Rafila

Prezentăm pachetul de măsuri pe care MS l-a luat și îl organizează pentru a putea să răspundem din pnuct de vedere medical unei creșteri a numărului de cazuri și să încercăm să reducem impactul acestei boli.

Știți bine că ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val în situația în care sistemul medical a fost depășit.

Am avut cea mai mare mortalitate din UE, practic 3% din pacienții infectați în România au decedat. Un procent foarte mare.

Au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la sistemul medical.

Nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, utilizarea măștii pe care le recomandăm populației, în sistemul în ceea ce înseamnă vaccinarea.

Am adaptat actul normativ care permite extinderea testării la nivelul medicilor de familie.

Din păcate o măsură care să încetinească transmiterea respectiv utilizarea acelui certificat covid noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat.

Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm chiar dacă temporar.

Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document încât să evităm trei lucruri majore: un lockdown, care ar afecta economia, închiderea școlilor, am militat pentur deschiderea școlilor, și ceea ce ne preocuoă cel mai mult, reducerea numărului de decese, este esențială.

Adriana Pistol, despre scenariile de evoluție a valului 5 și varianta Omicron

Aș vrea să vă prezint o evoluție potențială a pandemiei în România și impactul Omicron.

Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

Avem un risc foarte mare de răspândire a Omicron.

Dacă ar fi să urmăm rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca mximul atins în valul anterior să fie atins mai repede acum.

Nu înseamnă că vom avea aceste 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât (pacienți internați, n.red.)

Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior.

Dacă după primele 3 săptămâni certificatul covid ar fi fost introdus toată aceast pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor.

Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne dacă nu infecția, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele.

Este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.

Transmisibilitatea ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă mai scurtă de timp.

Vor fi efecte directe și indirecte asupra sistemului sanitar.

Ca impact direct este foarte clar că există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 65 de ani să se petreacă într-un număr extrem de mare.

Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie.

Ca impact indirect – infectarea masivă a populației, chiar și cu forme ușoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populației, care poate să afecteze economia țării.

Există și posibilitatea transmiterea nosocomiale a infecției sesizată și în alte țări, prima fiind Marea Britanie.

Cel mai ușor scenariu, optimist, unul mediu și unul pesimist.

Primul scenariu se referă la o rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic, cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar 10% dintre aceștia se vor internata la ATI.

Al doilea scenariu pleacă la o rată de 6% de transmisibilitate, dar cu o spitalizare de 20% și 10% în terapie intensivă.

Al treilea scenariu: un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% și cu o rată de peste 10% ar necesita terapie intensivă.

Dacă vreunul dintre aceste scenarii se va petrece rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău.

dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25 de mii de internări.

Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25 de mii de internări.

Dacă că se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever, ca să umplem 25 de mii de paturi de spital.

Pe scenariul pesimist în 20 de zile vom avea 1500 de paturi la ATI ocupate.

Alexandru Rafila, despre măsurile luate

Am avut deja discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative încât sa avem la dispoziție cât mai repede medicația care se poate administra în sistem ambulatoriu și care este deja disponibilă în unele țări, în Israel.

Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale la nivelul MS pentru că trebuie nu numai să fie informat ci și să ia deciziile în timp real

Acest sistem de management a fost deja înființat, lucrăm și avem datele în timp real.

La nivel județean acest grup operativ va colabora cu o structură de coordonare din cadrul județului.

Vă dau un exemplu de bună practică, în Bacău: spitalele din acel județ colaborează pentru a asigura accesul la servicii medicale în cadrul aceluiași județ.

De asemenea vom pune la dispoziție lista centrelor de testare și evaluare care există în fiecare județ, va fi disponibilă pe siteul MS și la nivelul fiecărui DSP.

Lucrăm ca să avem un pachet de informații necesare publicului care să fie diseminat la nivel național.

Extinderea capacității de testare, extinderea la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

Este vorba de o promisiune din programul de guvernare, accesul la testare este esențial.

Persoanele pozitive vor avea acces la centre de evaluare în ambulatoriu, care vor fi la nivel județean.

Iar cei cu forme medii vor beneficia de evașluare imagistică în sistem ambulator.

Parteneriat și lucru efectiv cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie și colegiul medicilor din România.

Am făcut evaluări privind starea instalațiilor electrice și de oxigen încât să crească siguranța pacienților. Noi putem să ajutăm la acest efort, dar contribuția managerilor și autorităților județene este esențială.

Avem un număr de paturi alocate pentru pacienții covid de aproximativ 20%, adică 25.000, cu o posibilitate de creștere de până la 30%, dacă capacitatea etse depășită.

Specialiştii estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi generat, în special, de varianta Omicron a coronavirus. – G4 Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here