Acasă Educatie Crima organizată vizează tinerii pentru violență la cerere

Crima organizată vizează tinerii pentru violență la cerere

Recrutările și comenzile se fac de la distanță, codat

DISTRIBUIȚI

Europol a lansat un nou Grup Operațional de Lucru (OTF) pentru a combate tendința crescândă a violenței ca serviciu și recrutarea tinerilor infractori în infracțiuni grave și crimă organizată. Cunoscut sub numele de OTF GRIMM, Grupul Operativ, condus de Suedia, reunește autorități de aplicare a legii din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Țările de Jos și Norvegia, Europol oferind sprijin operațional, analiză a amenințărilor și coordonare.

Exploatarea tinerilor infractori pentru a comite acte criminale a înregistrează o evoluție rapidă, utilizată de crima organizată. Această tendință a fost subliniată în Evaluarea amenințării reprezentate de criminalitatea gravă și organizată a Uniunii Europene din 2025 (EU-SOCTA), care a identificat utilizarea deliberată a tinerilor ca modalitate de a evita detectarea și urmărirea penală.

Recrutare, manipulare, exploatare

Violența ca serviciu se referă la externalizarea actelor de violență către furnizori de servicii criminale – implicând adesea utilizarea unor tineri agresori pentru a comite amenințări, agresiuni sau crime contra cost.

Anchetele arată că aceste acte sunt adesea orchestrate de la distanță, tinerii fiind recrutați și instruiți online. Există o cerere clară din partea lumii interlope pentru tineri dispuși să îndeplinească sarcini violente – și o ofertă de tineri vulnerabili care sunt ademeniți sau constrânși să facă acest lucru.

Tinerii sunt vizați și recrutați în mod deliberat pentru a comite o gamă largă de infracțiuni – de la trafic de droguri și atacuri cibernetice până la fraudă online și extorcare violentă. Recrutarea este adesea extrem de strategică, exploatând vulnerabilitățile și prezentând un stil de viață luxos, dar violent. Platformele de socializare și aplicațiile de mesagerie sunt folosite pentru a ajunge la tineri prin limbaj codificat, meme-uri și sarcini codificate. În schimbul banilor, statutului sau al unui sentiment de apartenență, aceștia sunt atrași în scheme criminale care sunt atât violente, cât și transnaționale.

Acest lucru nu este întâmplător, ci calculat. Prin utilizarea tinerilor infractori, rețelele criminale încearcă să își reducă propriul risc și să se protejeze de forțele de ordine.

Luarea măsurilor drastice împotriva recrutorilor infractori

Recunoscând urgența amenințării, agențiile de aplicare a legii își intensifică răspunsul. OTF GRIMM va:

Coordona schimbul de informații și investigațiile comune transfrontaliere;

Cartografia rolurile, metodele de recrutare și strategiile de monetizare utilizate de rețelele criminale;

Identifica și desființa furnizorii de servicii infracționale care permit violența la cerere;

Coopera cu companiile de tehnologie pentru a detecta și a preveni recrutarea pe rețelele de socializare.

Prin intermediul OTF GRIMM, Europol oferă o platformă pentru analiza datelor, coordonare operațională și investigații comune, asigurând că forțele de ordine din întreaga Europă se coordonează pentru urmărirea, investigarea și perturbarea rețelelor criminale.

Pentru a sprijini autoritățile naționale și a crește gradul de conștientizare cu privire la această amenințare tot mai mare, Europol a publicat deja o notificare bazată pe informații care prezintă modul în care rețelele criminale îi atrag pe tineri în acte de violență și criminalitate. Notificarea analizează ecosistemul de recrutare – de la utilizarea aplicațiilor de mesagerie criptate și a rețelelor sociale până la mesageria bazată pe stilul de viață, tacticile de manipulare și codificare.

Ce pot face părinții?

Fiți atenți la semnele subtile – schimbările bruște de comportament, apariția unor obiecte noi și scumpe fără explicații. Dacă copilul dumneavoastră nu mai cere bani, dar pare că îi are, aceasta nu este independență – este un semnal de alarmă.

Europol a întocmit un ghid de conștientizare cu o listă de semne de avertizare.

La ce trebuie să fie atenți părinții:

Criminalitatea organizată începe acasă — nu cu violență, ci cu schimbări subtile. Iată la ce trebuie să fii atent:

  • Au început să folosească aplicații de mesagerie criptate. Întreabă de ce. Ce trebuie să ascundă?
  • Vorbesc diferit. Opinii noi, valori noi — uneori, dintr-o dată. Pe cine ascultă?
  • Mint mai des. Sau pur și simplu evită complet întrebările.
  • Au prieteni noi. Mai ales tineri mai în vârstă sau adulți pe care nu i-ai întâlnit niciodată.
  • Au lucruri noi. Haine, tehnologie, bani — dar nicio explicație de unde provin.
  • Au încetat să mai ceară bani. Dar se pare că au destui. Asta nu e independență — e un semnal de alarmă.
  • Se îndepărtează de viața normală. Chiulesc de la școală. Evită rutinele. Au mai puțin interes pentru vechii prieteni sau hobby-uri.

Nu este vorba despre a-i prinde pe copii, ci despre a-i trage înapoi, înainte ca ei să fie atrași de crima organizată.

1 COMENTARIU

  1. […] Europol a lansat un nou Grup Operațional de Lucru (OTF) pentru a combate tendința crescândă a violenței ca serviciu și recrutarea tinerilor infractori în infracțiuni grave și crimă organizată. Cunoscut sub numele de OTF GRIMM, Grupul Operativ, condus de Suedia, reunește autorități de aplicare a legii din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Țările de Jos […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here