Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea a fost eliberat de autoritățile din Republica Moldova, în contextul în care termenul maxim până la care o persoană poate fi reținută în țara vecină în vederea extrădării a expirat.
Cristian Rizea se afla după gratii în Republica Moldova de la sfârșitul anului trecut.
El a fost arestat pe 6 noiembrie 2020 pentru 18 zile ca urmare a unei decizii a magistraților Judecătoriei Chișinău, perioada de arest fiind ulterior prelungită de mai multe ori.
Ministerul Justiției de la București a trimis, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare a lui Rizea.
Condamnat în România pentru mai multe infracțiuni, printre care trafic de influență, Rizea a fost inițial de negăsit, pentru a fi ulterior localizat în Republica Moldova.
El a reușit chiar să obțină cetățenia statului vecin, însă a făcut acest lucru în mod ilegal, ascunzând autorităților moldovene faptul că ar fi fost inculpat și, ulterior, condamnat într-o cauză penală în România.
Autoritățile de la Chișinău i-au retras, ulterior, calitatea de cetățean al Republicii Moldova.
În scurta calitate de cetățean moldovean, Rizea şi-a luat numele de Mihai Cristian Luigi.
Prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, fostului deputat român i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.
În decembrie 2017, fostul deputat a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi