Acasă Social Criza gunoiului din Sectorul 1: Groapa de gunoi Vidra cere 42 de...

Criza gunoiului din Sectorul 1: Groapa de gunoi Vidra cere 42 de euro pe tonă, nu 24 de euro cât vrea primăria 

DISTRIBUIȚI

Compania Eco Sud SA, operatorul depozitului ecologic de la Vidra, a comunicat operatorului de salubritate din Sectorul 1, Romprest, că trebuie să plătească un tarif de 42,40 de euro pe tona de gunoi depozitat, nu 24,9 de euro cât a decis Consiliul General al Municipiului București în ședința din 6 iulie 2021, potrivit unor documente consultate de G4Media.ro.

Este vorba despre depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare, precum deșeurile din construcții, deșeurile vegetale, praful sau noroiul de pe străzi.

Pe 6 iulie 2021, Consiliul General al Municipiului București a adoptat o hotărâre care prevede un tarif de 24,9 euro, TVA inclusă, pe tonă, pentru depozitarea deşeurilor la Depozitul Ecologic Vidra, Eco Sud.

Eco Sud SA a contestat însă în justiție încă din 2018 acest tarif despre care spune că „este aferent exclusiv perioadei 2016 – 2017, calculat la un curs mediu euro din perioada 08. 2015 – 07. 2016 și, prin urmare, nu poate fi extins și pentru alte perioade ulterioare”.

Eco Sud spune că justiția a recunoscut „justețea cererii de majorare a tarifului aferent deșeurilor depozitate in cadrul Depozitului Ecologic Vidra, la nivelul tarifar de 42.40 euro/tonă”.

În ședința de Consiliu General din 6 iulie 2021, primarul Nicuşor Dan a fost împuternicit să negocieze o soluție de compromis cu reprezentanţii Eco Sud în următoarele 60 de zile.

Vezi aici adresa Eco Sud către Romprest.

Prin urmare, operatorul de salubritate din Sectorul 1, compania Romprest, a transmis mai departe o adresă primăriei Sectorului 1 în care îi solicită să găsească o soluție pentru încheierea unui contract cu Eco Sud pentru depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare.

„Având în vedere că în acest moment operatorul Eco Sud SA refuză încheiea unui contract de prestari servicii pentru depozitarea deșeurilor colectate de pe raza Sectorului 1 la tariful aprobat prin HCGMB, va solicităm să ne transmiteți cu celeritate o solutie viabila și aplicabilă imediat în vederea deblocării acestei situații, soluție a cărei adoptare este de competența exclusivă a autorității contractante și fără de care suntem în continuare in imposibilitate de a depune spre eliminare la depozitare deșeurile din Sectorul 1 care nu necesită tratare.

În caz contrar, vă solicităm să procedați la negocierea directă cu operatorul Eco Sud SA în vederea încheierii unui contract, la un preț negociat de către instituția dumneavoastră pentru deșeurile generate pe raza telitorială a Sectorului 1”, a notificat Romprest Primăria Sectorului 1.

Vezi aici adresa Romprest către primăria Sectorului 1.

Ce spun primarii

„Avem un singur operator care depozitează deșeuri, adică o singură groapă de gunoi în București la care primăriile de sector merg fiecare dintre ele. Din cauza aceasta, prețul este nesustenabil pentru primăriile de sector. Prețul cerut este undeva la puțin peste 40 de euro pe tona de deșeuri”, a declarat primarul general Nicușor Dan, pe 14 iulie 2021, după o întâlnire de lucru cu primarii de sectoare și autoritățile de mediu.

„Există o singură locație autorizată din punct de vedere al mediului unde se pot depozita deșeurile și ministerul va analiza posibilitatea oferirii unor alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe”, a declarat și ministrul Mediului Tánczos Barna.

Primarii au decis ca, până în august, să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București.

„În cadrul asociației, ne propunem demararea de urgență a proiectelor de înființare a unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase ce va deservi Bucureștiul, precum și a unor stații de tratare a deșeurilor”, a declarat și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Cine sunt proprietarii Eco Sud

Compania Eco Sud SA are un contract încheiat cu Municipiul București din 1999 pentru operarea gropii de gunoi de la Vidra.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul Oficial, acționarii companiei sunt Irena Marcu (fostă Ilie), 36%, Elena Șontelecan (fostă Ilie), 35% și Cristina Georgescu, 29%. Irena Marcu și Elena Șontelecan sunt surori, din Cernavodă.

Compania Eco Sud și Elena Șontelecan (fostă Ilie) sunt asociați în firma de construcții AZ Global SRL cu Ninel Caval, un om de afaceri din Videle, considerat apropiat de fostul ministru Adriean Videanu și de fostul viceprimar al Capitalei și consilier prezidențial, Răzvan Murgeanu. Un alt acționar la AZ Global SRL este italianul Domenico Volturo, 77 de ani, din Potenza, Italia.

În anii 2000, Caval a fost asociat în firma Systema Ecologic SRL, cu o companie din Luxemburg, Systema International Sa R.L. Firma Systema Ecologic SRL a intrat în faliment în 2007, nu înainte să vândă groapa de gunoi de la Mofleni, județul Dolj, către Eco Sud, în toamna lui 2005.

Potrivit documentelor firmei Systema Ecologic, în 2002, președintele Consiliului de Administrație era Manlio Cerroni, 95 de ani, din Pisoniano, o localitate din provincia Lazio, lângă Roma, Italia. Acesta este celebrul rege al gunoaielor din Italia, proprietarul Malagrotta, cea mai mare groapă de gunoi din Europa, situată lângă Roma și închisă în 2013.

În ianuarie 2014, Manlio Cerroni ”Il Supremo” a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei investigații a Justiției italiene, iar în aprilie a fost condamnat la un an de închisoare pentru fraudă, însă nu e clar dacă sentința a rămas definitivă sau a fost cu suspendare. Cerroni a avut de înfruntat și acuzații de asociere criminală și depozitare ilegală de deșeuri.

Potrivit propriului site, Eco Sud operează gropile de gunoi de la Vidra, lângă București, Mofleni din județul Dolj, Bacău, Girov din județul Neamț, Mavrodin din Teleorman și centrul de mangement al deșeurilor din Frățești, Giurgiu. – sursa: G4Media.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here