După dezbateri maraton în plen și în comisiile de specialitate, plenul Parlamentului a aprobat, miercuri seara, cu aproape o lună și jumătate întârziere, proiectul de buget pe 2025. S-au înregistrat 254 de voturi „pentru” şi 192 „împotrivă”.
Bugetul este construit pe un deficit de 7% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,2 miliarde lei. Creșeterea economică, cea prevăzută și în cea mai recentă prognoză a Comisiei de Prognoză este de 2,5%, iar PIB-ul nominal este estimat la 1.912 miliarde lei. Inflația medie anuală pe care a fost calculat bugetul este de 4,4%. Deficitul ESA, conform angajamentului din planul fiscal cu Comisia Europeană este setat la 7%. Salariul mediu lunar este estimat la 5.355 de lei, iar la nivel național vor exista 250.000 de șomeri, conform estimărilor.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru „a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
De asemenea, a fost adoptată și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, fiind înregistrate 255 de voturi „pentru” şi 192 de voturi „împotrivă”.
Cele două legi au fost trimise la promulgare.
Rămâne de rezulvat problema bugetelor companiilor naționale, acolo unde există excese ale veniturilor unora dintre angajați. Companiile respective au bugete separate, care presupun analize și vot separate.