După ce a demonstrat că blocul afaceristului Florin Cârstocea a fost construit ilegal pe plaja din Mamaia, Mohammad Murad a renunțat la procesul care dura de 8 ani și a cerut judecătorilor să nu mai demoleze clădirea. Prețul înțelegerii: afaceristul libanez a primit un etaj întreg în complexul de lux, în schimbul unui bufet abandonat pe care îl avea în apropiere. Din toată afacerea, cei mai șifonați au ieșit Decebal Făgădău și Radu Mazăre care sunt urmăriți penal de DNA pentru că au emis o nouă autorizație de construire pentru complexul lui Cârstocea, după ce judecătorii stabiliseră, printr-o decizie definitivă, anularea primei autorizații și interzicerea oricărei construcții definitive pe acel teren. Cine sunt personajele?
Mohammad Murad, un libanez ajuns în România la sfârșitul anilor ‘80 ca student la Medicină, a ridicat un imperiu în turismul postdecembrist de pe litoral. A preluat și reabilitat câteva hoteluri de succes din perioada comunistă, a introdus modelul all-inclusive și a adus, la mijlocul anilor 2000, moda construirii blocurilor de apartamente în stațiunea Mamaia.
Florin Cârstocea, un afacerist local cu o avere estimată la 40 de milioane de euro, a cultivat relații apropiate cu personaje controversate, unul dintre acestea fiind chiar fostul primar Radu Mazăre alături de care își serba aniversarea în cluburile de pe plaja din Mamaia.
Murad și Cârstocea vin, aparent, din colțuri diferite, dar, de fapt, sunt uniți de același legământ: cultul business-ului.
Ce a vrut fiecare?
Florin Cârstocea a construit un complex de lux pe plaja din Mamaia, lângă un bufet prăpădit care îi aparținea lui Murad.
Mohammad Murad a mers în instanță și le-a cerut judecătorilor să îi demoleze clădirea lui Cârstocea, invocând probleme de mediu și alte încălcări repetate ale legii.
Într-o premieră uluitoare în instanțele din Constanța, judecătorii i-au dat dreptate lui Murad și, printr-o decizie definitivă, magistrații au anulat autorizația de construcție emisă de Primăria Constanța și au dispus demolarea clădirii.
Ce au obținut?
După multe termene de judecată, Florin Cârstocea a scăpat, totuși, cu investiția intactă și niciun buldozer nu s-a mai atins de complexul său de lux construit ilegal pe nisip.
După tot atâtea termene, Mohammad Murad a devenit proprietarul a patru apartamente în complexul lui Cârstocea, pe care libanezul, până nu de mult, îl voia demolat.
Povestea scandalului dintre Murad și Cârstocea, pe scurt
Avem doi afaceriști și două dintre businessurile lor: Florin Cârstocea – RHC City Crown și Mohammad Murad – Perla Majestic.
În 2009, Florin Cârstocea a primit o autorizație de construire care îi permitea să ridice un complex rezidențial pe plaja din Mamaia, lângă un teren al lui Murad.
Lui Mohammad Murad nu i-a convenit și a mers în instanță, acolo unde le-a cerut judecătorilor să demoleze construcția lui Cârstocea. Avocații lui Murad le-au explicat judecătorilor cum un vraf de legi au fost încălcate de Cârstocea și Primăria Constanța, cum oamenilor le este interzis accesul la plajă, cum o asemenea clădire nu ar avea ce să caute pe nisip ș.a.m.d.
Un raport de expertiză tehnică-judiciară îi dă dreptate lui Murad: Specialiștii susțin că mai multe legi, hotărâri de guvern și ordonanțe de urgență au fost încălcate, avizul de mediu a fost emis fără să fie respectate prevederi importante, autorizația de construire ar trebui anulată și clădirea demolată.
În 2012, după un proces dinamic, judecătorii Curții de Apel Constanța constată ilegalitatea construcției și anulează autorizația emisă de primărie, în baza căreia Cârstocea începuse să-și ridice mastodontul în măruntaiele plajei: bucata de plajă pe care se ridicase mastodontul se afla în zona de protecție a litoralului Mării Negre și au fost încălcate mai multe articole de lege: art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002, art. 2 lit. b şi art. 3 din HG 749/2004, dar și distanța dintre construcții și drepturile de servitute ale Perla Majestic.
Doar că Primăria Constanța emite o nouă autorizație de construire, în 2011, pe care o modifică în 2013, betoanele lui Cârstocea intră din nou în legalitate, iar fostul și actualul primar intră în DNA, să explice de ce au autorizat din nou clădirea.
Decebal Făgădău și Radu Mazăre au fost acuzați de DNA că au încălcat o hotărâre judecătorească definitivă care spunea negru pe alb că pe acea bucată de plajă astfel de construcții erau interzise. Mai multe detalii, aici.
În 2013, Perla Majestic merge din nou în instanță și cere și anularea autorizației de construire care a fost emisă de Primăria Constanța peste cea anulată deja. Prin sentința civilă nr. 745/2016, Tribunalul Constanța a dispus și anularea acestei a doua autorizații de construire.
Aici intervine secvența-surpriză, când avocații lui Murad merg din nou în fața judecătorilor doar că de această dată pentru a le cere să anuleze sentințele pe care magistrații le emiseseră până atunci. Practic, societatea lui Murad a cerut să șteargă cu buretele tot ce obținuse în sălile de judecată de la firma lui Cârstocea. – citiți pe https://www.info-sud-est.ro/pretul-unei-constructii-ilegale-pe-plaja-cum-a-primit-mohammad-murad-patru-apartamente-in-complexul-pe-care-a-vrut-sa-il-demoleze-timp-de-8-ani/