Acasă Politic Cum încearcă ALDE să ia fața PSD

Cum încearcă ALDE să ia fața PSD

DISTRIBUIȚI

La începutul trimestrului al doilea din 2019, PSD și ALDE vor discuta despre subiectul desemnării candidatului pentru prezidențiale, anunță liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Surse politice au precizat că liberal-democraţii se bazează în negocierile cu partenerii de coaliţie pe un scor bun la europarlamentare şi pe faptul că PSD va avea un scor slab.

”Din 2000 încoace niciodată candidatul PSD nu a câştigat alegerile prezidenţiale, ci le-a pierdut cu un scor foarte strâns: şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană, şi Victor Ponta. Probabil că la scorul pe care PSD îl aduce natural prin structurile proprii, prin simpatizanţi, prin ceea ce poate să colecteze, mai trebuie ceva în plus. Şi din acest motiv sigur că este de analizat dacă o candidatură poate comună din partea PSD şi ALDE nu ar fi mai utilă decât o simplă candidatură din partea PSD pentru a maximiza şansele de câştigare a alegerilor prezidenţiale”, a explicat Tăriceanu la România TV, potrivit Agerpres.

Surse politice au declarat pentru Adevărul că mai mulţi lideri ai ALDE sunt convinşi că partidul lor va lua un scor peste 10% la europarlamentare (Tăriceanu chiar a vorbit într-o conferinţă la Braşov că ALDE ar vrea cinci mandate, ceea ce ar însemna ca partidul să ia undeva în jur de 15%), iar PSD în jur de 30%, ceea ce le va permite să negocieze mult mai dur pentru candidatul la prezidenţiale. În prezent, PSD-iştii încă invocă rezultatul de peste 40% la parlamentare şi faptul că ALDE e un partid de sub 10%, deşi îl ajută pe Liviu Dragnea să menţină echipa Dăncilă la guvernare.

Situaţia se va schimba destul de mult după europarlamentare, potrivit surselor citate, când declinul PSD va fi vizibil. La acestea se adaugă şi intenţia de vot slabă a potenţialilor candidaţi ai PSD pentru prezidenţiale. În mai multe sondaje Tăriceanu are o intenţie de vot dublă faţă de Dragnea, deşi are un partid de patru ori mai mic.

De exemplu, în ultimul sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM, intenţia de vot pentru Tăriceanu e de 12,9%, acesta fiind pe locul doi în topul opţiunilor. Pe de altă parte, Liviu Dragnea are o intenţie de vot de 5,3%, fiind depăşit şi de politicieni ca Victor Ponta (lider Pro România, fost lider PSD) şi Dacian Cioloş.

De asemenea, Tăriceanu e văzut drept politicianul care ar putea rupe voturi şi din electoratul de dreapta, în condiţiile în care ALDE a afişat în spaţiul public imaginea partidului care se opune PSD-ului când acesta exagerează cu măsurile împotriva mediului privat, scrie, foto: Cotidianul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here