Acasă Editorial CURĂȚENIA ORAȘULUI PANTELIMON TREBUIE SĂ PREOCUPE AUTORITĂȚILE, DAR ȘI CETĂȚENII

CURĂȚENIA ORAȘULUI PANTELIMON TREBUIE SĂ PREOCUPE AUTORITĂȚILE, DAR ȘI CETĂȚENII

DISTRIBUIȚI

curatenia PentelimonGeorge Piha, consilier județean, membru al Comisiei pentru agricultură și protecția mediului, despre poluarea din orașul Pantelimon

 

Implicarea acestora în găsirea de soluții corecte pentru ambele părți este esențială

Recentele materiale difuzate în mass-media privind serviciile de salubritate din orașul Pantelimon, dar și explicațiile reprezentanților autorităților locale referitoare la gradul redus de implicare a locuitorilor sunt îngrijorătoare. Din acest motiv, în calitate de membru al Comisiei județene pentru agricultură și protecția mediului, consider că obiectivul comun pe care trebuie să-l aibă atât autoritățile, cât și cetățenii, este un mediu curat și sănătos.

O mai bună comunicare între autorități și cetățeni este absolut necesară. Pe de o parte, cetățenii semnalează creșterea gradului de poluare prin apariția depozitelor de gunoi necontrolate, iar de cealaltă parte autoritățile atrag atenția asupra refuzului acelorași cetățeni de a încheia contracte de salubritate, preferând să le arunce la întâmplare.

Iar soluția de compromis la care cred că trebuie să se ajungă nu poate fi alta decât intrarea în legalitate a celor care refuză să încheie contracte de salubritate și verificarea riguroasă a modului în care se face această colectare din partea autorităților, astfel încât colectarea deșeurilor să se facă în mod civilizat, iar mediul în care trăim să fie unul curat, așa cum trebuie să fie într-un oraș european, fie el și de dimensiunea orașului Pantelimon.

Pe de altă parte, cred că odată regulile stabilite de comun acord între cetățeni și autorități, fiecare trebuie să le respecte, iar cel care le încalcă să fie sancționat.

Pentru protejarea sănătății cetățenilor și mediului este necesar ca deşeurile să fie colectate cu regularitate și, în măsura în care acest lucru este posibil, să se facă selectiv, iar implicarea cetățenilor, care pot avansa propriile propuneri de rezolvare a situației, este extrem de importantă.

Dacă în ceea ce privește autoritățile reglementările europene prezintă modele de gestionare a deșeurilor, la nivelul populației opțiunea cea mai bună ar fi să împiedicăm apariția lor. Iar atunci când acest lucru nu este posibil, alte opțiuni ar fi reutilizarea, reciclarea și recuperarea.

Înțelegem sau nu, în statisticile europene privind protecția mediului sunt incluși și locuitorii orașului Pantelimon, iar reglementările europene, vrem, nu vrem, ni se aplică în aceeași măsură în care se aplică la Londra, Paris sau în orice altă localitate din UE. Dar, la rezultate bune se poate ajunge doar împreună și doar prin dialog și respect, nu prin decizii unilaterale. – GEORGE PIHA, foto: green-report.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here