Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale care aparțin Primăriei Capitalei. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017.
Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.
”Instanța a decis că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată. Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureșteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro așa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor companii. Actualul primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu”, a declarat Roxana Wring, președinte al USR București, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.
”Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de <<tel-drumuri>> nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanța nu ar fi pus stop acestei ilegalități în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectați la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele și cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanța a decis că toate companiile sunt înființate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureștenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a declarat Ana Ciceală, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.
Cele 21 de societăţi pe acţiuni au fost înfiinţate de Primăria Capitalei anul trecut, acestea fiind următoarele: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.
Gabriela Firea: ”Nu au cum să se dizolve”
Primăria Capitalei susține că ”această decizie este una, cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut castig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici castigasem în mod clar la fond (…) Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului (…) Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB – acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale. Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus, joi seara, la Realitatea TV, că ”este o premieră în România”. ”Ar însemna ca toate hotărârile de înființare a unor societăți naționale să fie desființate. Așteptăm motivarea instanței. Ne vom apăra, lucrurile nu vor rămâne așa. Companiile funcționează deja, sunt servicii publice… Suntem optimiști, ne vom apăra în continuare. Nu au cum să se dizolve”.