Acasă Economie Curtea de Conturi schimbă abordarea față de administrațiile locale

Curtea de Conturi schimbă abordarea față de administrațiile locale

DISTRIBUIȚI

Se pune accent pe prevenție și pe rolul de îndrumare

Ionel Scrioșteanu, administraorul public al județului Ilfov, solicită o listă neagră a companiilor care nu își respectă contractele

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian petrache, a invitat reprezentanții Curții de Conturi la o întâlnire cu reprezentanții administrațiilor locale. Discuțiile au avut loc la Otopeni și printre participanți s-au numărat primarii din Ilfov, administratorul public al județului, Ionel Scriosteanu, vicepreședintele Consiliului Județean, prof. univ. dr. Petre Popeangă, președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, directorul Direcției Achiziții Publice din cadrul Curții de Conturi, Cristina Breden, și directorul Camerei de Conturi Ilfov, Ioana Popa.

Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi: “Curtea de Conturi se îndreaptă de la un rol punitiv, axat pe găsirea de prejudicii și vinovati, spre un rol de îndrumare, eficientizare, creștere a calității rapoartelor de audit și de o mai bună înțelegere a activității pe care dumneavoastră o desfășurați”.

Petre Popeangă, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov: “Sunt impresionat de noua paradigmă în care se desfășoară activitatea Curții de Conturi. Înainte era greu de făcut o întâlnire între controlor și controlat. Acest demers ne permite nouă să facem întâlniri cu membrii Curții de Conturi, în scopul gestionării eficiente a banului public. Interesul nostru este comun: creșterea nivelului de trai pentru cetățenii noștri”.

Membrii Curții de Conturi și aleșii locali au discutat despre achizițiile publice (schimbări legislative, provocări și dificultăți) și situația cadastrului.

Ioana Popa, directorul Camerei de Conturi Ilfov: “Durata medie a unei licitații publice este de 270 de zile. Vă întelegem prioritățile, e greu să realizați o achiziție publică. Orice problemă aveți, în spiritul noului standard internațional de audit, încercăm să găsim cea mai bună soluție”.

Aleșii locali din Ilfov au evidențiat faptul că cea mai mare problemă privind achizițiile publice este blocarea procedurii de licitație prin contestații.

Ionel Scrioșteanu, administratorul public al județului Ilfov: “O listă neagră a companiilor care nu își respectă obligațiile contractuale ar fi o idee foarte bună. Sau să cream o bază legală ca acestea să nu mai participe la achiziții.”

Membrii Curții de Conturi au adus în discuție și rapoartele de audit intern, pentru care este nevoie de multă responsabilitate și de personal calificat.

Reprezentanții Consiliului Județean Ilfov au dat asigurări că sprijină demersurile în acest sens, în contextul în care e complicat pentru primării să facă singure auditul intern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here