Acasă Economie DE AZI, FĂRĂ ȘTAMPILĂ ȘI FĂRĂ TAXE PENTRU DOCUMENTELE ELIBERATE DE FISC

DE AZI, FĂRĂ ȘTAMPILĂ ȘI FĂRĂ TAXE PENTRU DOCUMENTELE ELIBERATE DE FISC

DISTRIBUIȚI

fara stampilaJoi, 23 iulie, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 17/2015 care elimină obligativitatea folosirii ştampilei pentru documentele depuse la instituţii şi îi scuteşte pe contribuabili de plata taxei de timbru către Fisc. Persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu mai au obligaţia de a aplica ştampilă pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice. De asemenea, toate documentele eliberate de Fisc sunt scutite de la plata timbrului extrajudiciar. Ștampila nu trebuie aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică. Adică nici între ele, nici în relaţia lor cu instituţiile publice. În schimb, instituţiile statului vor continua să folosească ştampila.

Doar în legislaţia secundară sunt anumite prevederi în baza cărora ştampila este necesară pentru documentele depuse la autoritatile statului. Persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ştampila pe documentele pe care le emit.

Certificatele fiscale, adeverinţele şi toate documentele emise de Fisc vor fi eliberate fără plata taxelor extrajudiciare de timbru. Multe dintre aceste acte pot fi solicitate şi eliberate online, dar procedura era îngreunată tocmai de necesitatea achitării taxelor (fizice) de timbru, adică de necesitatea deplasării la administraţiile financiare. În urma scutirii de la plata taxei de timbru, contribuabilii pot obţine de la Fisc adeverinţe de venit ori certificate de atestare fiscală. Scutirea de la plata taxelor de timbru pentru toate documentele emise de Fisc este prevăzută şi în noul Cod de Procedură Fiscală, promulgat recent de preşedintele Klaus Iohannis. – foto – www.startupcafe.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here