Acasă Economie De bine pentru unitățile administrativ-teritoriale

De bine pentru unitățile administrativ-teritoriale

DISTRIBUIȚI

asfalt PantelimonMăsuri pentru finalizarea a 222 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile

Guvernul a luat unele măsuri în scopul asigurării finanțării necesare administrației publice locale să finalizeze, până la 30 iunie 2016, 222 de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2007 -2013 și Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern, unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară pot solicita în cursul anului 2016 contractarea de împrumuturi de la Trezorerie, din venituri din privatizare, în limita sumei de 400 de milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Împrumuturile se acordă pentru finalizarea proiectelor cu valoare individuală de maximum cinci milioane euro, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013 și Programul Operațional sectorial Mediu 2007-2013, în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor, și pentru care au fost încheiate acte adiționale cu termen de finalizare până la 30.06.2016.

Măsurile au fost luate de Guvern în condițiile în care nefinalizarea acestor proiecte ar determina restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului, respectiv până la 31 decembrie 2015.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a realizat o situație potrivit căreia sunt 380 de proiecte cu beneficiari publici și privați,  finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Dintre acestea, sunt 216 proiecte cu beneficiari publici, pentru care nu există o alternativă de finalizare ulteriorară, și a căror finanțare este avută în vedere prin actul normativ adoptat astăzi. De asemenea, într-o situație similară sunt șase proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, care trebuie finalizate până cel târziu 30 iunie 2016, și pentru care unitățile administrativ-teritoriale nu pot asigura finanțarea necesară finalizării lor.

În cazul în care beneficiarii nu vor avea fondurile necesare să asigure funcţionalitatea acestor proiecte până la termenul stabilit de 30 iunie 2016, se va restitui la UE cel puţin suma de 412,7 milioane lei, aferentă rambursărilor efectuate de CE pentru cele 216 proiecte. Precizăm că pentru toate cele 345 de proiecte, suma totală decontată de CE este de 2,2 miliarde lei. În cazul nefinalizării proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, se va restitui Comisiei Europene peste 74 de milioane lei.

Potrivit legii, aceste proiecte trebuie finalizate din surse proprii ale beneficiarilor, respectiv autorităților administrației publice locale.

Împrumuturile din Trezorerie se acordă pe o perioadă de maximum 20 de ani cu o rată a dobânzii egală cu ROBOR la trei luni plus trei puncte procentuale. Rambursarea împrumutului se efectuează în tranșe trimestriale egale, iar dobânda se calculează lunar și se plătește trimestrial.

Lista proiectelor pentru care primăriile și asociațiile de dezvoltare intercomunitară pot contracta împrumuturi conform acestui act normativ se va aproba prin ordin comun al viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ministrului Fondurilor Europene. Mecanismul de acordare și de derulare a împrumuturilor, documentele în baza cărora se acordă împrumutul și cele care stau la baza obținerii avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituțiilor publice locale se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here