Pe 1 Decembrie, Măgurele marchează într-un mod unic cea mai importantă aniversare a României. Orașul științei și al luminilor se unește cu Răzeni, localitatea care a dat națiunii române patru dintre personalitățile ce au înfăptuit Marea Unire de la 1918.
Pentru locuitorii din Măgurele, sărbătoarea națională va începe, de fapt, încă de vineri, 30 noiembrie – ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei, Ocrotitorul României – cu slujba de comemorare a Eroilor Neamului, oficiată la Biserica “Sfinții Constantin și Elena”. Apoi, în Aula Facultății de Fizică, va avea loc un spectacol-lecție de patriotism: “O țară, un pământ, un grai”, susținut de ansamblurile “Răzeșii” și „Mlădița”, din comuna Răzeni, Republica Moldova.
“Foarte important este ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să fim conștienți de faptul că România nu este întreagă fără Basarabia și nordul Bucovinei. Noi, cei de aici, din Măgurele, am încercat să estompăm eșecul misiunii noastre de după 1989, ca popor, iar în decembrie anul trecut, la 99 de ani de la Marea Unire, am semnat Actul de Înfrățire cu localitatea Răzeni din Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Prin urmare, acum, nu puteam sărbători națiunea română în lipsa fraților noștri din Basarabia. Primarul localității Răzeni, domnul Ion Crețu, va conduce delegația locală care va participa, alături de întreaga comunitate din Măgurele, la cel mai mare eveniment organizat până acum pentru a marca Ziua Națională”, a spus Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele.
Mai multe personalități locale, între care fostul vicepreședinte al Consiliului Raional Ialoveni, dar și foști miniștri ai Republicii Moldova, vor face parte din delegația basarabeană, alături de urmași din Răzeni ai lui Ion Pelivan, Ion Inculeț,
Dimitrie Balaur și Elena Alistar, cele patru figure istorice locale, care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.
Ceremonii, marcate de simbolurile naționale
Sărbătoarea de la 1 Decembrie va începe prin inaugurarea noii Case de Cultură a orașului Măgurele printr-o ședință solemnă a Consiliilor Locale Reunite ale orașului Măgurele și comunei Răzeni, dedicată Marii Unirii, iar primii artiști care vor urca pe scena noului cămin cultural vor fi tinerii din Răzeni și cei de la Clubul Copiilor Măgurele.
Pentru a reconstitui cum se cuvine momentul de la 1 decembrie 1918, după ședința solemnă, un grup de 100 de tineri din Măgurele și din Răzeni vor duce, de la Casa de Cultură până la Monumentul Eroilor, un drapel uriaș, de 15 x 3 metri, la ceremonial fiind însoțiți de militari (jandarmi călare și militari ai MApN).
Înaintea ceremonialului omagial prin care vor fi cinstiți Eroii orașului Măgurele, va fi citită Declarația de Unire de la Alba Iulia, în cadrul unui moment încărcat de istorie, în care participanții vor putea întâlni personalitățile – cheie ale înfăptuirii Marii Uniri, întruchipate de actori.
Într-un oraș împodobit cu TRICOLORUL pe care îl vor purta toate clădirile, locuitorii care vor participa la ceremoniile dedicate Marii Uniri vor profita momentul unic pentru a purta costumul popular, iar, la final, se vor prinde în cea mai mare Horă a Unirii – cel mai frumos simbol al unității și al sărbătorii în comunitate – realizată vreodată la Măgurele. Aproximativ 2.000 de oameni, sunt așteptați să ia parte la cea mai mare horă din centrul orașului care găzduiește ELI-NP (cel mai puternic laser din lume).
“Îmi doresc să demonstrăm că noi, aici, în Măgurele putem fi un exemplu de unitate, un exemplu de comunitate care își respectă istoria, o acceptă și o poate scrie pe mai departe, un exemplu de comunitate care își respectă tradițiile și credințele, un exemplu de patrotism și de civism pentru toți românii. Îmi doresc să
arătăm că putem fi mai buni, îmi doresc o aniversare cu totul deosebită pentru noi toți și pentru România. Pentru că simțim românește și ne bucurăm românește, evenimentul se va încheia cu masa tradițională oferită de Primărie, iar cei mici se vor putea bucura de bradul de Crăciun și de spectacolul luminilor de sărbătoare.
La mulți ani, Măgurele! La mulți ani, Răzeni! La mulți ani, România!” – mesajul primarului Narcis Constantin.