Acasă Editorial De comportamentul fiecăruia depinde soarta tuturor!

De comportamentul fiecăruia depinde soarta tuturor!

DISTRIBUIȚI

Antuanela ROȘIORU

Isteria creată în jurul unui potențial pericol al unei îmbolnăviri de gripă provocată de noul coronavirus este nefiresc întreținută. Da, există acest risc, trebuie să conștientizăm acest lucru, însă în același timp trebuie să conștientizăm că suntem permanent expuși să ne îmbolnăvim (dacă avem imunitatea scăzută sau nu suntem vaccinați) de orice altă boală infecțioasă. V-aș putea enunța o listă, dar nu vreau să vă dau idei să intrați într-o altă spirală a fricii. Chiar dacă pot apărea și excepții, putem preveni bolile și suntem mai în siguranță dacă respectăm regulile de igienă de bază. Pe care le învățăm inițial acasă, apoi la grădiniță și școală, încât devin reflexe. Iar regula aceasta este valabilă nu doar în problemele de sănătate, ci și în celelalte domenii ale vieții sociale.

Se pare însă că distanța de la a fi prudent la a intra în panică nu este prea mare, iar unii nici nu fac diferența între cele două situații. După ce oamenii au urmărit, în buclă, imagini cu rafturi goale și coșuri pline, efectul de turmă s-a produs, magazinele s-au umplut, la propriu, de cumpărători. La fel s-a întâmplat și cu medicamentele, și cu stocurile de măști din farmacii. Până la isterie nu mai e decât un pas. Și încă unul până la haos.

Intrarea în această stare nu ne ajută cu nimic, dimpotrivă, ne face mai vulnerabili.

Acum e vorba despre un virus, mâine poate fi vorba despre altceva, pentru că provocări apar la tot pasul.

Depinde de fiecare dintre noi să nu devenim ingineri ai haosului, ci, cu bună credință și echilibru, să găsim, împreună, soluții pentru a merge înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =