Șoferii camioanelor care intră în Bulgaria vor trebui să plătească, de la 1 septembrie, o taxă de dezinfecție, în valoare de 10 euro (20 leva).
Taxa de 20 de leva se aplică tuturor camioanelor de peste 3,5 tone, în timp ce pentru autoturismele și vehiculele sub 3,5 tone taxa a fost stabilită la 4 leva (2 euro).
Până atunci, serviciile sanitare bulgare de resort vor efectua gratuit dezinfecția preventivă a vehiculelor.
Măsura se aplică la toate punctele de intrare în Bulgaria de la frontierele cu Grecia, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia și România și este implementată ca urmare a depistării unor boli contagioase la rumegătoarele mici (caprine și ovine).
Informația a apărut inițial în presa din Grecia, iar Ministerul de Externe a confirmat pentru G4Media introducerea noii taxe.
Din cauza focarelor mici de ciumă la rumegătoare din nordul Greciei, în data de 5 august, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor a anunțat introducerea dezinfectărea vehiculelor la toate punctele de trecere a frontierei și notificarea țărilor învecinate cu privire la noile măsuri. Animalele sunt testate PCR, iar trecerea frontierei va fi permisă numai după un rezultat negativ. Autoritățile sfătuiesc să nu se amestece efectivele și solicită monitorizarea simptomelor. Boala, neprezentă încă în Bulgaria, poate provoca 100% morbiditate, ducând la distrugerea efectivului. Fermierii afectați vor primi compensații.
Potrivit BTA, în data de 9 august, Dragomir Draganov, guvernatorul regional al Administrației Regionale Ruse, a anunțat că este în legătură permanentă cu autoritățile competente române și bulgare, din cauza creșterii la 56 (232.283 de animale infectate) a numărului de focare de pestă bovină în România.
Întrucât în județul Giurgiu nu erau înregistrate astfel de focare și pentru că în Bulgaria nu erau animale bolnave, la momentul respectiv guvernatorul nu considera că este nevoie să se introducă măsuri preventive suplimentare împotriva pestei bovine în Bulgaria.
Comisia regională permanentă de epizoozie a introdus măsuri de precauție suplimentare, inclusiv convocarea celor opt comisii municipale de epizootie până în august, cu prezența obligatorie a primarilor și viceprimarilor, o cerință de a anunța imediat autoritățile Ministerului de Interne și Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BFSA).
Din cauza mișcării neregulate a rumegătoarelor mici și a creșterii numărului de animale neidentificate, a fost înăsprite controlul fiecărui lot de animale vii din țările afectate, examinările clinice și prelevarea de probe. Toate vehiculele de transport care intră în țară din România sunt dezinfectate. Autoritățile bulgare au cerut crescătorilor de animale și medicilor veterinari o abordare responsabilă a situației și, în cazul în care se suspectează infectarea unui animal, să alerteze direcțiile regionale de siguranță alimentară. De asemenea, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor a recomandat fermierilor să evite comerțul cu animale din România și Grecia și a suspendat organizarea de târguri și piețe de animale la rumegătoare mici.
Începând cu 15 iulie 2024, toți șoferii de camion care intră în Bulgaria din Turcia sunt obligați să-și dezinfecteze remorcile la graniță, după ce Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor a introdus noi măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor epizootice (răspândirea bolilor infecțioase printre animale, inclusiv variola oilor și caprinei și „pesta porcină africană”) pentru protejarea animalelor și a sectorului agricol al țării.
Potrivit ANSVSA, în data de 19 august 2024, în România erau 60 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 37 de exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 232.927 de animale existente în Baza Națională de Date a Sistemului de Identificare și Înregistrare a Animalelor (BND-SNIIA):
– în județul Tulcea – 49 focare în 10 localități din care 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 28 de exploatații non profesionale cu un total de 212.973 animale;
– în județul Constanța – 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.865 de animale;
– în județul Timiș – un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 de animale;
– în județul Ialomița – un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale.
Miercuri, 28 august, la sediul ANSVSA, conducerea instituției a discutat cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, precum și pe cei ai exportatorilor de rumegătoare mici, despre evoluția pestei rumegătoarelor mici (PRM) în România, inclusiv despre suplimentarea măsurilor de prevenție și control, despre despăgubirile pentru animalele afectate și despre sprijinul pentru hrana animalelor.
[…] Șoferii camioanelor care intră în Bulgaria vor trebui să plătească, de la 1 septembrie, o taxă de dezinfecție, în valoare de 10 euro (20 leva). Taxa de 20 de leva se aplică tuturor camioanelor de peste 3,5 tone, în timp ce pentru autoturismele și vehiculele sub 3,5 tone taxa a fost stabilită la 4 leva […] Citeste mai mult […]
[…] Șoferii camioanelor care intră în Bulgaria vor trebui să plătească, de la 1 septembrie, o taxă de dezinfecție, în valoare de 10 euro (20 leva). Taxa de 20 de leva se aplică tuturor camioanelor de peste 3,5 tone, în timp ce pentru autoturismele și vehiculele sub 3,5 tone taxa a fost stabilită la 4 leva […] » Vezi detalii […]