Dunărea are debitul mult mai mare decât de obicei, iar pasarelele de acces al maşinilor pe bacul de la Galaţi sunt inundate. Autoturismele trec prin apă pentru a urca.
Potrivit Monitorul de Galați, din cauza cotelor crescute ale apelor Dunării pasarelele de acces al maşinilor pe bac sunt parţial inundate.
”Având în vedere cotele crescute ale apelor Dunării, în zilele următoare, în funcţie de posibilităţi şi de prognozele meteo, vom stabili ce este de făcut, dacă vom muta sau nu pasarelele şi în funcţie de disponibilitatea unor macarale şi a remorcherului necesare”, a precizat Cosmin Chelbaşu, reprezentant Navrom Trecere Bac, pentru sursa citată.
Debitul Dunării la intrarea în ţară este mai mare ca de obicei, dar nu sunt probleme pentru navigaţie.
”Un nivel ridicat pentru această perioadă a anului. (…) Media multianuală la intrarea în ţară în debit este 5.200 mc/secundă, astăzi este 9.000, totuşi prognoza este în scădere. Ne aşteptăm în următoarele zile să ajungă la 7000 mc. Într-adevăr nivelurile pentru luna ianuarie sunt destul de ridicate”, a precizat Adrian Maizel, purtătorul de cuvânt al Navrom Trecere BAC.
La Galaţi, Dunărea măsura 463 de centimetri, cu tendința de scădere în următoarea perioadă.
Săptămâna trecută, nivelul de vârf al Dunării care străbate Budapesta a fost de 693cm, sub cota record de 891 cm înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a trecut prin inundaţii, în urma ploilor abundente.
Autoritatea pentru ape a precizat că ultima dată când nivelul Dunării a depășit 6 metri într-o lună decembrie a fost în 1987, dar atunci nu au fost inundate drumurile de dig.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți o atenționare de Cod galben pe râuri din nordul și vestul țării, până vineri, în șapte județe din țară. Vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş) și Tur (judeţul Satu Mare), dar și Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad) și Timiş (judeţele Caraş Severin şi Timiş). Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de atenție.