Au loc defrişări masive în jurul Bucureştiului. Atât din nordul, cât şi în sudul oraşului, au dispărut zeci de mii de hectare de pădure, ca să facă loc unor suprafeţe pe care se pot ridica diverse construcţii.
Totul, cu bună ştiinţă a autorităţilor. Nici ariile protejate nu au scăpat de lăcomia imobiliară mascată. Numai în Snagov, de exemplu, peste 1.000 de hectare de stejari seculari şi-au pierdut statutul de rezervaţie pentru a putea fi vândute,
Potrivit Inspectorul Pro dă exemplu retrocedări anchetate ca fiind ilegale, în vechea rezervaţie naturală din Snagov. Interesul imobiliar, legiferat ani la rând prin acte controversate, a făcut ca pădurea să fie defrişată şi vândută hectar cu hectar. Zona considerată monument al naturii a rămas fără statutul de arie protejată. Iar asta a permis ca 90% din rezervaţie să dispară în 18 ani.
Constantin Turmac, reprezentant al Fundației Snagov: “Estimăm că peste 3.000 de stejari seculari au dispărut între 2009 şi 2010”.
O echipă de la Inspectorul Pro a intrat în posesia unor documente importante care arată cum a putut fi posibil ca fosta arie protejată să fie drastic redusă.
Din 1.147 de hectare, câte erau în anul 1952, acum mai sunt doar 110 hectare. Celelalte au căzut pradă vânzărilor. Toată lumea a închis ochii. Nicio instituţie nu a atras atenţia asupra ştergerii de pe hartă a 90% din suprafaţa unui monument al naturii, dezvăluie Fundaţia Snagov.
Constantin Turmac, Fundația Snagov: “Să-ţi rămână din 1.147 de hectare, numai 100 + 10, adică sub 10%. Ar fi trebuit tu, ca instituţie sau funcţionar public, să zici: domne’, dar parcă mi-a dispărut ceva şi mi-a rămas foarte puţin!” – Detalii pe Inspectorul Pro, foto TVR