Acasă Economie Deocamdată prețul ouălelor la cartonul de 30 de bucăți nu are de...

Deocamdată prețul ouălelor la cartonul de 30 de bucăți nu are de ce să crească

DISTRIBUIȚI

România are printre cele mai mici preţuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern creşte cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, faţă de 21 într-o lună obişnuită.

„Conform Observatorului Preţurilor în Uniunea Europeană (UE), preţul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la preţurile înregistrate în alte ţări, România are printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preţ de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte ţări din UE sunt peste noi”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Acesta a precizat că nu sunt motive să crească preţul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că preţul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.

„Preţul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Preţurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească preţul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cuşcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 şi din sistemul de creştere al găinilor în cuşcă. Bineînţeles că pentru ouăle obţinute din alt sistem de creştere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Şi ambalajul e altul, iar preţul creşte”, a adăugat Ilie Van.

În ceea ce priveşte oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, preşedintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% față de o lună obişnuită.

„În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale creşte cam cu 50% faţă de o lună obişnuită. Dacă într-o lună obişnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii îşi programează fluxurile în aşa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar preţurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârşitul ciclului, nu le taie acum, ci după Paşte”, a explicat el.

Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează şi la export, în general în ţările UE, schimbul fiind „continuu şi reciproc”, iar problemele cu ouăle provenite din Polonia s-au mai reglementat.

„Şi noi ducem afară ouă şi din afară vin ouă pe piaţa românească. Schimbul intracomunitar funcţionează. Deocamdată nu mai sunt probleme cu Polonia, nu prea mai avem concurenţă, pentru că au şi ei nişte probleme cu gripa aviară, cu reţelele comerciale. Polonia era cel mai mare furnizor de ouă către noi, dar acum nu ne afectează foarte tare. Noi asigurăm consumul 100% din fermele avicole. În plus, a apărut şi producţia ţărănească de ouă. Mai timid în luna martie, dar acum în aprilie este chiar vârf de producţie la gospodari în curte. A venit căldura, a dat colţul ierbii, deci practic sunt ouă suficiente şi în curţile ţăranilor”, a punctat Van.

În prezent, în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paşte, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din ţări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopseşte ouă. „La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia mare să vopseşti ouăle. Probabil mai sunt câţiva care nu au timp să facă acest lucru şi atunci le cumpără gata vopsite”, a punctat Ilie Van.

Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploataţii avicole la nivel naţional, 180 sunt membre UCPR, iar o exploataţie poate avea mai multe ferme, fie pentru creşterea puilor, fie pentru creşterea găinilor ouătoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here