Grupul Parlamentar al Uniunii Salvați România îl susține pe deputatul de Ilfov Cornel Zainea, membru în Comisia de Mediu din Camera Deputaților, care a devenit ținta încercărilor de intimidare din partea firmei IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT., ca urmare a demersurilor efectuate în legătură cu poluarea generată de groapa de gunoi din nord-vestul Capitalei, administrată de această firmă, se arată într-un comunicat de presă remis redacției noastre.
Deputatul Zainea susține că a fost notificat de o firmă de avocatură că aduce prejudicii de imagine firmei prin mesajele transmise pe contul personal de Facebook și prin interpelările trimise către autoritățile statului, în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra unei probleme semnalate de locuitorii din nord vestul Bucureștiului.
”Colegul nostru, membru în Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, a promis să apere dreptul cetățenilor la aer curat, iar toate demersurile întreprinse s-au îndreptat în această direcție. Poluarea generată de groapa de gunoi administrată de SC IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L. este confirmată de autorităţile statului, iar rapoartele arată că există multiple depăşiri ale concentraţiei de hidrogen sulfurat peste limita maximă admisibilă. Dreptul fundamental la viață și la un mediu curat nu poate fi pus la îndoială de acțiunile de intimidare unor patroni la adăpostul protecției politice, oferite de primarii localităților care închid ochii la neregulile semnalate de cetățeni în gestiunea deșeurilor. USR apăra dreptul cetățenilor și al generațiilor viitoare în lupta pentru un mediu curat contra intereselor mafiote sprijinite de multe ori de administrația locală”.
În acest context, Uniunea Salvați România nu acceptă îngrădirea drepturilor constituționale la libera exprimare și la protest și va respinge toate încercările de îngrădire a activitățiilor parlamentarilor în circumscripțiile lor.
USR își dorește soluționarea problemei cetățenilor afectați de această poluare, situație care durează de prea mult timp și care are potențialul de a se extinde pe întreg teritoriul Capitalei. ”Cerem autorităților statului responsabile, respectiv Garda de mediu, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății să declanșeze urgent un control la groapa de gunoi din nord-vestul Capitalei și să oprească gazarea cetățenilor și dezvoltarea unei bombe cu hidrogen sulfurat. Din păcate, situația din Capitală nu este una singulară, la nivelul întregii țări existând numeroase probleme cu funcționarea gropilor de gunoi care poluează viața cetățenilor. Parlamentarii USR vor iniția în noua sesiune parlamentară un proiect de lege care reglementează distanța la care pot fi construite gropi de gunoi/incineratoare de deșeuri/stații de sortare față de așezările umane. De asemenea, parlamentarii USR vor propune o Lege a mirosurilor pentru reglementarea/sancționarea disconfortului olfactive”, se mai arată în comunicat.
Catre,
GRUPUL PARLAMENTAR AL UNIUNII SALVAȚI ROMÂNIA
Stimați Domni,
Referitor la Scrisoarea dvs. deschisă, de susținere a dlui Deputat de Ilfov, Cornel Zainea, dorim să vă supunem atenției următoarele:
Societatea IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL nu și-a propus, în niciun fel, să obstrucționeze activitatea demnitarilor USR sau din alte partide, pentru activitatea lor.
IRIDEX GROUP a reținut afirmația: ,,centrala de biogaz emite un miros insuportabil pe o rază de aproximativ 5 km și un miros deranjant pe o raza de până la 10 km” , afirmație denigratoare, cu efect de a produce panică în rândul cetățenilor, a-i incita și a aduce grave prejudicii IRIDEX dar și unei firmei de renume din Germania, producătoare a echipamentelor de ardere a gazului de depozit producere de energie electrică, ale cărui utilizator este firma noastră .
Suntem în așteptarea evaluării prejudiciilor de imagine dar și a prejudiciilor materiale, pe care aceste declarații și acțiuni inițiate de dl. Zainea, le-au produs societății IRIDEX GROUP.
Apreciem preocuparea reprezentanților USR în Parlament pentru propunerea unor legi în domeniul Gestiunii deșeurilor, a mirosurilor etc. dar nu e oare normal, ca inainte de aceasta să ia cunoștință, să consulte, să cunoască, cât mai exact situația actuală?
Eliminarea deșeurilor din București și din țară se face în proporție de 95% prin depozitare. Demnitarii USR au vizitat cele trei (3) depozite din București și au consemnat neajunsurile acestei solutii de eliminare a deșeurilor, pentru a putea propune altele mai eficiente?
Pentru a renunța la depozitare, trebuie propuse și realizate, înainte de desființare, soluții alternative.
În București și împrejurimi se produc cca 4500 To de deșeuri zilnic – acestea unde ar urma sa fie eliminate?
Aceste acțiuni ale dvs. nu sunt cumva un atentat la sănătatea populației?
A consemnat cineva cu măsurători și a identificat că mirosurile resimțite în zona Chitila, Chiajna vin de la Depozitul IRIDEX?
S-au identificat prin măsuratori făcute de Agenția de Protecție a Mediului si Garda Natională de Mediu puncte în localități învecinate ce depașesc limitele legale – a identificat cineva posibilele surse din acele zone, ce produc concentrații de H₂S și să ia măsuri de eradicare a acestora?
Din măsuratorile făcute cu aparatura omologată, de ultima generație, în perimetrul Depozitului IRIDEX rezultă că aici nu se inregistrează depașiri ale limitelor de H₂S impuse. Dacă se dorea o identificare clară a provenienței mirosurilor, de ce nu s-au facut măsuratori paralele – au existat la ultima campanie de măsuratori un numar sporit de laboratoare mobile dar niciunul nu a fost amplasat în incinta Depozitului. Întrebare: Dacă măsurătorile făcute la distanțe de 3-5 km de Depozit indică depășiri de până la 10-15 ori a limitelor legale, CARE ar trebui să fie intensitatea mirosurilor în amplasamentul Depozitului ?
Vă rugăm a vă apleca asupra celor spuse mai sus, a subiectului în general, aducându-vă la cunoștință că stăm la dispoziția dvs. cu orice informații, iar dacă în propunerile legislative pe care le veți face, veți dori și opinia noastră, o veți avea, cu celeritate și cu toată deschiderea și experiența noastră de peste 20 de ani în domeniul Gestiunii deșeurilor.
Cu considerație,
Conducerea IRIDEX GROUP
office@iridex.ro