Comisia Europeană a publicat European Innovation Scoreboard 2021, o analiză comparativă a performanței inovării în țările UE, alte țări europene și vecini regionali. În comparație cu anul 2020, când țara noastră era Modest Innovator, anul acesta este Emerging Innovator. Cu toate acestea, România se află pe ultimul loc, în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, declată deputatul PNL de Ilfov George Tuță.
Cu un scor de 35% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, am reușit să creștem cu 1% față de anul trecut.
Există câteva vești bune, cum ar fi menținerea performanțelor în ceea ce privește exportul de produse tech și vânzarea de produse inovative. Însă câțiva indicatori trag niște semnale clare de alarmă: Inovarea în procesele de business, angajarea în organizații inovatoare au scor zero. Învățarea continuă se menține jos, iar susținerea cercetării IMM-urilor de către guvern a scăzut considerabil față de anul trecut.
Rezultatele ne arată că trebuie să ne implicăm mult mai mult pentru a crește performanța inovării în țara noastră, iar asta se poate face doar consolidând o alianță puternică între sectorul public și cel privat.
Statul trebuie să își îmbunătățească relația cu mediul privat, pentru a-i oferi oportunitatea să se concentreze pe creșterea performanței și a inovării, nu pe găsirea de soluții la actele repetitive și birocratice pe care încă i le impune sectorul public.
Totodată, cred că este esențial să avem o privire de ansamblu, pentru că indicatorii acestui studiu ne arată mai mult decât problemele individuale, ne arată o problemă de cooperare. De asta, reiterez că inovarea este soluția pentru a crea o alianță între sectorul public și cel privat.