Cătălin DRAGOMIR
Dezordine și derută generală. Cam așa poate fi caracterizată scena politică românească a acestui început de an. Deciziile guvernului continuă să rămână imprevizibile și incerte, iar poziționările miniștrilor față de diferitele noi teme care apar pe agenda publică de niciunde, tot așa. Parlamentul a fost în vacanță, deci s-a scos, însă politicienii par să continue același traseu haotic pe care l-au avut în ultimii doi ani.
Toate acestea nu fac decât să transmită o stare de frustrare generală și nesiguranță omului de rând, care după frenezia sărbătorilor sfârșitului de an trebuie să facă față unor facturi mai mari decât în perioada anterioară.
Iar acest sentiment generalizat de frustrare și incertitudine, de dorință inhibată, crește gradul de agresivitate socială, ceea ce poate genera o atitudine ostilă a cetățenilor față de tot ceea ce reprezintă instituție publică.
Indiferent de diferențele individuale, oamenii au înclinația nativă de a reacționa agresiv ca răspuns la situațiile de frustrare. Frustrarea este unul dintre principalele detonatoare ale agresivității umane și, cu cât mai bine vom înțelege mecanismul frustrare-agresivitate, cu atât mai aproape vom fi de identificarea unor soluții pentru combaterea furiei și a violenței sociale. Sau cel puțin le vom putea anticipa.
Dacă politicienii, de la putere și din opoziție, deopotrivă, nu vor înțelege gradul de nemulțumire, de frustrare, la care a ajuns societatea românească în acest moment, să nu se mire dacă agresivitatea socială va deveni din ce în ce mai evidentă în societate. Iar acesta nu este decât unul din semnele eșecului politicienilor care au decis în ultimii 30 de ani.
Foto – Matricea.ro