La 8 decembrie 2021, președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu referitor la propunerea de regulament privind sistemul e-CODEX. Principalul obiectiv al acestui sistem este de a permite digitalizarea comunicării judiciare transfrontaliere și de a facilita un acces îmbunătățit la justiție pentru cetățeni și întreprinderi.
Un sistem judiciar modern, capabil să reziste în perioade de criză, este esențial pentru a asigura dreptul cetățenilor de a avea acces la justiție și la un proces echitabil. Acordul de astăzi reprezintă un pas important în această direcție. Acordul va transforma sistemul e-CODEX în coloana vertebrală digitală a cooperării judiciare a UE în materie civilă și penală. Regulamentul e-CODEX va oferi un sistem sustenabil, garantând faptul că autoritățile judiciare pot comunica ușor și rapid în cadrul procedurilor transfrontaliere. A constituit unul dintre dosarele prioritare ale președinției slovene și suntem încântați că am reușit să ajungem rapid la textul de compromis. – Marjan Dikaučič, ministrul sloven al Justiției
Digitalizarea justiției urmărește să faciliteze accesul la justiție, să îmbunătățească eficiența generală și să asigure reziliența sistemelor de justiție în perioade de criză, cum ar fi cea provocată de pandemia de COVID-19. Sistemul e-CODEX (e-Justice Communication via Online Data Exchange) este un factor tehnologic și digital esențial pentru modernizarea comunicării în contextul comunicării judiciare transfrontaliere.
e-CODEX permite interoperabilitatea dintre sistemele informatice utilizate de autoritățile judiciare. Permite interconectarea diferitelor sisteme naționale de e-justiție pentru a face schimb de date referitoare la cauze în materie civilă și penală.
Acest sistem este în curs de dezvoltare de mai mulți ani și încă este gestionat de un consorțiu format din state membre și alte organizații. Compromisul urmărește să asigure un cadru juridic sustenabil și pe termen lung pentru sistem, prin predarea gestionării sale către eu-LISA.
Agenția ar trebui să preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX cel mai devreme la 1 iulie 2023 și cel târziu la 31 decembrie 2023. Textul provizoriu introduce dispoziții care protejează independența sistemului judiciar, explică în detaliu structura de guvernanță și de gestionare din cadrul eu-LISA și posibilitățile pentru statele membre de a contribui la dezvoltarea în continuare a sistemului e-CODEX.
Acordul provizoriu face obiectul aprobării Consiliului și a Parlamentului European înainte de a trece prin procedura formală de adoptare.
Sistemul e-CODEX constă într-un pachet de componente software care permit conectivitatea între sistemele naționale. Sistemul permite utilizatorilor săi (autorități judiciare competente, practicieni în domeniul dreptului și cetățeni) să trimită și să primească pe cale electronică documente, formulare juridice, probe sau alte informații într-un mod rapid și securizat. În acest fel, e-CODEX permite crearea unor rețele de comunicații descentralizate interoperabile și securizate între sistemele informatice naționale, sprijinind cooperarea transfrontalieră în materie civilă și penală. De exemplu, e-CODEX stă deja la baza sistemului de schimb digital de probe electronice, sprijină schimburile în ceea ce privește ordinele europene de anchetă și asistența judiciară reciprocă în domeniul cooperării judiciare în materie penală.