ANCOM a creat o platformă de comunicare a documentelor destinate furnizorilor de comunicații electronice, de servicii poștale, precum și altor categorii de persoane vizate de activitatea Autorității, odată cu intrarea în vigoare a Deciziei nr. 333/2024. Noul serviciu dezvoltat de ANCOM, platforma www.myancom.ro, pune gratuit la dispoziția beneficiarilor un spațiu virtual privat care se accesează în mod securizat prin intermediul unei parole unice și care facilitează gestionarea documentelor și istoricul acestora.
My ANCOM susține obiectivul Autorității de a îmbunătăți constant comunicarea cu toate grupurile de public care sunt interesate de activitatea ANCOM.
Categorii de beneficiari ai serviciului „My ANCOM”
ANCOM a creat din oficiu conturi de acces în „My ANCOM” pentru toți cei peste 1.100 de furnizori de rețele publice și de servicii de comunicații electronice destinate publicului și de servicii poștale, fără a fi nevoie ca aceștia să solicite acest lucru. Credențialele (user și parolă) de acces ale furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice și servicii poștale, la adresele de email comunicate ANCOM în cadrul procedurii de autorizare generală. Aceștia vor avea la dispoziție 10 zile lucrătoare pentru a se autentifica în spațiul virtual privat și a-și schimba parola de acces.
Pot solicita acces în aplicația „My ANCOM” și autorități ale administrației publice centrale sau locale,
operatori de rețea (conform definiției din art. 2 lit. b) din Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice), furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP care au urmat procedura de informare prevăzută de Decizia ANCOM nr. 423/2023 privind obligațiile ce le revin anumitor furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, persoane care intenționează să furnizeze exclusiv pentru nevoi proprii rețele sau servicii de comunicații electronice, persoane care intenționează să furnizeze servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere, autorități publice locale care furnizează în nume propriu, cu titlu gratuit, rețele sau servicii de comunicații electronice în spațiile publice aflate pe teritoriul administrativ al respectivelor UAT-uri, persoanele care solicită acces sau interconectare furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România, dacă nu furnizează sau nu operează rețele pe teritoriul național precum și alte categorii prevăzute la art. 6 din Decizia ANCOM nr. 70/2023, furnizori de servicii intermediare din România, conform definiției din art. 4 alin. (1) lt. d) din Legea nr. 50/2024.
Prin intermediulnoii platforme, ANCOM va comunica documente, în original sau în copie conformă cu originalul (solicitări de informații, decizii, procese-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, acte de executare silită, răspunsuri la diverse cereri, informări sau alte acte administrative).
Funcționalitățile serviciului „My ANCOM” vor permite cel puțin înregistrarea datei și a orei de încărcare a fiecărui document destinat comunicării, păstrarea fiecărui document încărcat pentru o perioadă de 3 ani și informarea destinatarului prin intermediul unui mesaj la o adresă de poștă electronică indicată de acesta cu privire la încărcarea de ANCOM a unui document. De asemenea, după încărcarea unui document destinat comunicării, nu este posibilă înlocuirea sau alterarea conținutului acestuia ori a datei şi orei de încărcare înregistrate.
Comunicarea de documente prin intermediul serviciului va începe în termen de 2 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv de la 11 septembrie 2024.