Acasă Uncategorized Din 2022 mașinile vor avea, obligatoriu, sistem inteligent de limitare a vitezei

Din 2022 mașinile vor avea, obligatoriu, sistem inteligent de limitare a vitezei

DISTRIBUIȚI

O propunere controversată, criticată atât de producătorii auto, cât şi de şoferi, se află în lucru la Comisia Europeană. Este vorba de limitarea în ceea ce priveşte controlul asupra propriei maşini pentru respectarea regulilor de circulaţie. Concret, producătorii auto ar urma să fie obligaţi să introducă în noile modele de maşini un sistem inteligent care să limiteze viteza. Sistemul inteligent care ar urma să fie montat pe toate maşinile care circulă în Europa, va utiliza camere video care să recunoască semnele de circulaţie sau date legate de GPS, informează Digi24. Astfel va putea limita automat viteza maşinii şi să o adapteze limitei legale în vigoare, potrivit propunerii oficialilor europeni, citaţi de Euractiv. Sistemul nu va pune însă frână bruscă, dar va limita puterea motorului, împiedicând vehiculul să accelereze peste limită. Maşinile complet autonome pot fi la câţiva ani distanţă, însă noua lege a Uniunii Europene, dezbătută de parlamentari, ar urma să impună anumite caracteristici semi-autonome în maşinile noi. Industria auto este însă îngrijorată de reacţia şoferilor europeni.

În 1970, tehnologia cutiilor de viteză automate a început să se răspândească la scară largă în Statele Unite, dar europenii au privit cu reticenţă renunţarea la controlul absolut asupra maşinii. 40 de ani mai târziu, în Statele Unite, 96% dintre maşini au cutie de viteză automată, în timp ce în Uniunea Europeană sunt doar 20% de astfel de vehicule. Acum când vehiculele în sine devin automate, o mare întrebare este dacă şoferii europeni vor accepta acest lucru. Dacă nu au dorit să renunţe la controlul schimbării vitezelor, este foarte puţin probabil să accepte să renunţe la controlul asupra frânării sau accelerării.

Părerile pe acest subiect sunt împărţite. O mare parte susţine că tehnologia nu este pregătită pentru desfăşurarea în masă şi mai ales pentru a deveni obligatorie. Reprezentanţii industriei auto sunt de părere că sistemul ar trebui să fie opţional, astfel încât să nu îi încurce mai mult pe şoferi decât să îi ajute.

Sistemul propus de Comisia Europeană care îi va împiedica pe şoferi să accelereze mai mult decât permite legea este deja montat pe un număr mic de maşini. În prezent, proiectul se află în dezbatere în faţa Parlamentului European şi a statelor membre, şi ar urma să intre în vigoare în 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here