Termoenergetica își bate joc, oricum, de populație: nu dă nici apă caldă, nici apă rece
În mii de locuințe din București, caloriferele sunt mai mult reci. De teama facturilor uriașe, 20 la sută dintre asociațiile de proprietari au cerut amânarea furnizării agentului termic pentru noiembrie. În paralel, 60.000 de apartamente din Sectorul 6 riscă să rămână și iarna aceasta fără căldură, pentru că electrocentrala de care depind a oprit alimentarea, potrivit Digi 24.
Cristian Ban, președinte al unei asociații de proprietari: ”Avem 26 de grade. Asta e apa din termoficarea blocului. Acum umplem o găleată cu apă. Luăm temperatura, vedem dacă e diferență între ce ne arată contorul RADET și termometrul nostru. Iată, 20,4 grade Celsius”.
”Caloriferul este tot timpul rece, niciodată nu am fost mulțumiți. Ne învelim cu câte două paturi”, spune o femeie.
Pe site-ul Termoenergetica sunt zeci de pagini cu adrese la care apa caldă și căldura sunt sub parametri.
Când se apropie data la care sistemul ar trebui să funcționeze normal, Termoenergetica modifică din nou și o prelungește.
La telefoanele dedicate sesizărilor trebie să ai răbdare zeci de minute ca să îți răspundă cineva și oricum informațiile nu sunt relevante întrucât nu corespund realității.
60.000 de apartamente din Sectorul 6 riscă să aibă calorifere reci și la iarnă. Singurul CET privat din Capitală a oprit livrarea de agent termic. Constantin Bucur, director al CET Vest Energo:””Nu am mai avut puterea să cumpărăm gazul, să plătim contractul și ni l-au oprit. Prețul gazului anul trecut pe timpul ăsta era undeva la 80 lei și acum e 600 lei. A venit Termoenergetica. Am acumulat o datorie și la ei în momentul de față de vreo 5 milioane de euro”.
Claudiu Crețu, director Termoenergetica: ”Grivița și Energo sunt oprite. Este o foarte mare problemă, mai ales pentru Sectorul 1, dar nu putem să lăsăm jumătate din sSctorul 6 în frig total. Vom încerca din energia termică din sistem să distribuim peste tot. Asta înseamnă că va fi mai puțin peste tot”. Puțin peste tot înseană de fapt aproape nimic.
Din noiembrie începe compensarea facturilor la energia termică pentru consumatorii vulnerabili.
Mulți locuitori, mai ales din Sectoarele 2 și 5, revoltați de atitudinea celor de la Termoenergetica, amenință că ies în stradă.
De fapt, Capitala trăiește aceeași situație ca în 2019 și 2020, când energia termică a fost furnizată la capacitate minimă.