Acasă Info Local Din nou două tururi la alegerile locale 

Din nou două tururi la alegerile locale 

DISTRIBUIȚI

test candidatiProiectul de lege care modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publiec locale a fost adoptat tacit la 9 iunie 2016 şi prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaază un nou tur se scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

”Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”’, susţine iniţiatorul proiectului de lege, preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, în expunerea de motive. .

Alegerea într-un singur tur a primarilor a permis desemnarea unor primari susținuți de părți reduse ale electoratului, deci cu legitimitate scăzută, și a favorizat primarii aflați în funcție.

Președintele Iohannis ”a călcat” pe BEC

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, din nou, la 13 iunie, revenirea la alegerea în două tururi a primarilor, precizând că modificarea legislației electorale trebuie ”evaluata” de noul Parlament.

Rolul fundamental în reformarea clasei politice îl au alegătorii, a declarat președintele Klaus Iohannis, care s-a referit la dreptul de vot și la importanța principiului integrității. În opinia acestuia, doar alegătorii pot schimba clasa politică și pot obliga partidele la un altfel de comportament, iar dreptul de vot este un instrument extrem de puternic în acest sens. Iohannis a mulțumit instituțiilor pentru modul în care au organizat alegerile locale, dar a susținut că ar fi preferat ca rezultatele acestora să fie prezentate mai repede și într-o formă accesibilă pentru toți românii. Totodată, acesta a remarcat că două mari partide și-au consolidat poziția în preferințele electoratului, dar au fost și partide noi și independenți care au intrat în cursa electorală. Iohannis a insistat ca românii să iasă la urne, indiferent de tipul de alegeri. ”În privința organizării alegerilor locale, datele arată că, în general, procesul electoral a fost fără probleme deosebite. În premieră un sistem electronic a fost implementat pentru   împiedica votul multiplu. Acesta a funcționat foarte bine și mulțumesc Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ei au contribuit la acest rezultat. Mi-aș fi dorit, totuși, o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale și un mod mai prietenos de prezentare, astfel încât orice cetățean interesat să poată identifica rapid cine, ce și unde a câștigat. Insist ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegeri, fie ele prezidențiale, locale sau parlamentare. Nu voi comenta rezultatele obținute de un partid sau altul sau de candidații independenți, dar contatăm cu toții că la nivel național sunt două partide care și-au consolidat poziția în preferințele electorale, mai ales în consiliile locale și județene, unde cele două au aproape 70% împreună. Mă bucur că au fost mulți independenți și partide nou-create care au intrat în competiția electorală”, a declarat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here