Acasă Economie Dincolo de bine

Dincolo de bine

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Românii o duc din ce în ce mai bine. Așa le spun, de câte ori au ocazia, guvernanții. De exemplu, leafa medie pe economie a ajuns, în martie 2019, aproape 3.000 de lei în mână, după ce salariul minim a crescut la începutul anului. Au mai crescut și unele pensii, mai ales cele speciale, ajutoarele sociale cu câțiva lei, s-a dublat alocația școlară.

Puterea, indiferent de culoarea politică, s-a învățat să arate populației doar latura pozitivă. Normal din punct de vedere politic. Dar social?

Peste 1,2 milioane de bugetari o duc, într-adevăr, de la lună la lună, mult mai bine, comparativ cu salariații din mediul privat. Li se mai acordă câte un spor că stau strâmb în fața calculatorului, mai iau câte un tichet de vacanță, mai nou bugetarii pot primi și normă de hrană și, probabil după exemplul Greciei și având în vedere că și 2020 e an electoral, se pregătește și cel de-al 13-lea salariu ori, de ce nu, chiar al 14-lea. Că doar merită, nu?

Le spune cineva românilor că, din cauza creșterii lefurilor din sectorul public, inflația a crescut spectaculos pentru încă 18 milioane de persoane? Că pensionarul care avea 1.000 de lei pensie putea cumpăra până mai ieri 1.000 de pâini pe lună, iar acum, când economia duduie, poate cumpăra cu vreo 100 mai puțin? Le spune cineva românilor că prețul carburanților a crescut de la 4,3 lei/litru acum doi ani la 5,8 lei/litru acum, că gazele sunt mai scumpe cu 30 de procente, iar factura la întreținere e mai mare cu cel puțin 25 la sută? Mai are sens să spunem cât au crescut prețurile la alimente, băuturi și țigări?

Guvernanții susțin mereu că românii care muncesc la particular sunt subjugați, că patronii îi țin pe lefuri mici să îi controleze. De multinaționale nu mai vorbim, că ele sunt tot ce înseamnă mai rău pentru țară, dar nimeni nu ia vreo măsură ca acestea să nu își mai repatrieze, de exemplu, profiturile uriașe.

Spune vreun politician, de stânga sau de dreapta, că majoritatea celor care muncesc la privat câștigă între 1.500 și 2.500 de lei lunar? Cam câți dintre românii care muncesc în mediul rural reușesc să aducă acasă 2.000 de lei pe lună? De fapt li spune românilor, vreodată, realitatea? Nu, pentru că economia duduie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here