Coordonatorul național al procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), secretarul de stat Luca Niculescu, a participat la cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Dubrovnik, cu tema „Channelling the Change”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația.
Forumul Dubrovnik a facilitat, prin intermediul sesiunilor de lucru, un dialog internațional pe teme de actualitate, în contextul unui climat global volatil, al schimbărilor geopolitice și al zonelor de conflict din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Astfel, dezbaterile au vizat inclusiv parteneriatul transatlantic, relațiile comerciale internaționale, securitatea și integrarea europeană a Balcanilor de Vest, rolul inteligenței artificiale în creșterea competitivității și în politica de apărare la nivel european, precum și perspectivele de cooperare în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări.
Programul evenimentului a inclus și un segment dedicat procesului de extindere a OCDE, cu participarea secretarului general Mathias Cormann, pe tema beneficiilor apartenenței la Organizație. În cadrul sesiunii intitulate „OECD Dubrovnik Talks”, coordonatorul național a participat la un schimb de experiențe, bune practici și lecții învățate în cadrul procesului de aderare, alături de reprezentanți ai statelor candidate la OCDE. În acest cadru, oficialul român a susținut o intervenție axată pe importanța comunicării publice a beneficiilor aderării, precum și a susținerii transpartinice a acestui obiectiv național strategic. În acest sens, secretarul de stat Niculescu a arătat rolul Comisiei parlamentare comune OCDE în facilitarea alinierii politicilor, practicilor și legislației naționale la standardele Organizației. Totodată, coordonatorul național a evidențiat contribuția României la realizarea priorităților externe ale OCDE, inclusiv în regiunea Europei de Sud-Est, Ucraina și Republica Moldova.
În marja evenimentului, oficialul român a avut discuții bilaterale cu reprezentanți ai unor state membre și candidate la OCDE, precum și cu înalți oficiali ai Organizației, care au vizat stadiul procesului de aderare și perspectivele de avansare a acestuia. În acest context, coordonatorul național a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul aderării.
De asemenea, la Dubrovnik, a avut loc cea de-a doua reuniune ministerială în formatul Ucraina – Europa de Sud-Est, inițiat în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Reuniunea a facilitat coordonarea între statele din regiune pe teme precum agenda de securitate, procesul de aderare la Uniunea Europeană și conectivitatea. În acest context, statele participante au adoptat un comunicat comun.
Forumul Dubrovnik, ajuns în acest an la cea de-a XVIII-a ediție, este un eveniment de referință în Europa de Sud-Est, care facilitează dezbateri pe teme actuale și contribuie la lansarea unor inițiative importante pentru această regiune.