Acasă Educatie ”Doamna rugbyului românesc”, comemorată la Pantelimon

”Doamna rugbyului românesc”, comemorată la Pantelimon

DISTRIBUIȚI

Sambata, 15 iulie 2017, la Scoala r. 1 din orasul Pantelimon, va avea loc comemorarea Marianei Lucescu, ”Doamna rugbyului romanesc”, informează Federația Română de Rugby. Cu aceasta ocazie se va dezveli bustul marii antrenoare, care a format si influentat generatii intregi de sportivi.

La eveniment sunt asteptati toti simpatizantii rugbyului. ”Este un omagiu pe care dorim sa i-l aducem noi, toti cei care am fost crescuti de ea, o forma de respect si multumire pentru ceea ce ne-a invatat. La aceasta scoala din Pantelimon au avut loc primele ore de rugby conduse de ea si aici am facut junioratul pana la 18 ani. Este un loc plin de istorie, in care prezenta Marianei Lucescu s-a facut simtita zeci de ani. Asteptam sa fie alaturi de noi toti iubitorii acestui sport, sa ne amintim impreuna de Marea Doamna a Rugbyului Romanesc”, a declarat Alexandru Achim, unul dintre initiatori.

Fosta antrenoare si profesoara de baschet, handbal si volei, Mariana Lucescu (1935 – 1999) a fost prima femeie antrenor de rugby din lume. Aceasta a deprins pasiunea pentru sportul cu balonul oval de la sotul ei, Dan Lucescu, fost jucator si arbitru, dar si de la tatal ei, care evoluase la echipa Viforul Dacia.

Dupa ce a trecut examenele de la ICEF (Institutul de Cultura si Educatie Fizica), a obtinut a doua specializare, in rugby, si a format prima echipa scolara de rugby in Pantelimon, facand o selectie din fiecare scoala generala. Antrenoare apoi la Scoala Sportiva nr. 2 din Bucuresti, cea poreclita ”Doamna de Fier” datorita severitatii sale, si-a condus echipele spre castigarea a patru titluri nationale. Primul a fost castigat in 1973, cand elevii ei au invins, surprinzator, in finala pe CS Scolarul Bucuresti, pregatita de reputatul antrenor Cornel Munteanu. Dincolo de invatatura de pe terenul strajuit de H-uri, Mariana Lucescu ii invata pe copii valorile societatii, ajutandu-i sa se integreze cat mai bine in viata de zi cu zi. Printre elevii ei se numara Mircea Paraschiv, Alexandru Dumitru, Stelian Podarascu, Alexandru Radulescu, Alexandru Achim, George Sava.

Devenită profesoară de educaţie fizică şi sport, a format prima echipă şcolară de rugby în Pantelimon. Mariana Lucescu a uimit lumea rugby-ului mondial, fiind prima femeie antrenor al unor formaţii de băieţi. Din acest motiv, francezii i-au spus ”Madame Rugby” în semn de preţuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here