Acasă Economie Doar consumul a rezistat în fața crizei

Doar consumul a rezistat în fața crizei

DISTRIBUIȚI

Economia s-a contractat în al doilea trimestru al anului cu 10,5%, arată datele semnal ale Institutul Național de Statistică (INS), după ce în primul trimestru rămăsese pe creștere (+2,4%). Trimestrul al doilea a inclus cele mai dificile luni pentru economia românească, după instituirea la jumătatea lunii martie a stării de urgență, care a paralizat sectoare productive importante.

INS inventariază evoluția PIB în 5 cicluri: datele semnal, datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive și, după doi ani, datele definitive. Cele de azi sunt datele semnal – cele care nu oferă detalii cu privire la cauzele contracției.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, PIB a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

Consumul a rezistat în fața crizei, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescând cu 0,5% în primele şase luni din 2020 pe seama creşterii vânzărilor de produse alimentare (+7,6%), în timp ce comerţul cu carburanţi s-a redus cu 10,8%.

Exporturile de bunuri (FOB) au înregistrat o scădere cu 18,1% față de perioada similară a anului anterior, în timp ce importurile de bunuri s-au diminuat cu un ritm inferior de 12,6%, susţinute de cererea internă, ajungând la un nivel de 37,3 mld euro.

Pe piața muncii, efectele pandemiei au condus la reducerea cu 0,6% a numărului mediu de salariați (calculat ca medie aritmetică a efectivelor lunare) în primele 6 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, până la 4944,1 mii persoane. Cea mai importantă scădere în perioada martie – iunie 2020 s-a înregistrat în industria prelucrătoare, unde numărul mediu de salariaţi s-a diminuat cu 62,0 mii persoane (-5,3%). În hoteluri şi restaurante una dintre cele mai afectate activităţi în perioada martie – iunie, scăderea a fost de numai 1,5%, acest lucru datorându-se măsurilor de sprijin adoptate de guvern prin OUG nr. 30/2020;

Estimările arată că economia României ar putea scădea cu 3,8% în 2020, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6%.

Estimările Comisiei Europene vorbesc de un declin al PIB de 6% în acest an. De asemenea, ”pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR.

Comisia Natională de Strategie și Prognoză estimează o scădere a producției industriale de 8,6%, un recul al producției agricole de peste 7%,  iar construcțiile în creștere cu 5,6%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here