La 17 ianuarie 2022 a început administrarea dozei de rapel tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 4 luni. Autoritățile spun că doza booster crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva Omicron.
În România, pentru doza de rapel, sunt autorizate vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, dar recomandarea experților este să se facă un vaccin pe bază de ARN mesager. În cazul persoanelor trecute prin infecție și vaccinate cu schema completă, nu este neapărat necesară doza booster, mai transmit autoritățile. În următoarele zile, sunt așteptate și dozele de vaccin pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani.
Majoritatea pacienților care ajung la Institutul Matei Balș din București sunt infectați cu tulpina Omicron, spune la RFI, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al instituției. Potrivit acestuia, presiunea maximă a valului 5 va fi în următoarele săptămâni.
”În momentul de față, la Institutul Matei Balș tulpina Omicron este predominantă. Și în general în București. Foarte probabil ca în următoarele săptămâni să fie peste tot în România. Din fericire, în mare parte sunt forme ușoare sau medii, procentul celor care ajung în Terapie Intensivă este mai mic, dar sigur că cei care sunt vulnerabili vor face și aceste forme severe. Din păcate, se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă că vom avea un număr mare de infecții, de oameni care trebuie să fie evaluați într-un timp scurt. Și aici vom avea o problemă, pentru că ar trebui să rezolvăm în parte, la nivel de prespital, oamenii să nu ajungă la camerele de gardă și să fie o presiune greu de rezolvat. Observăm, în ultima săptămână, că tot mai mulți oameni vin la camera de gardă pentru evaluare”, spune la RFI, medicul Adrian Marinescu.